Svjetska banka snizila procjene gospodarskog rasta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. lipanj 2014. u 09:00
Thinkstock

Svjetska banka (SB) snizila je danas prognozu svjetskog gospodarskog rasta u ovoj godini, predviđajući razočaravajući tempo rasta u zemljama u razvoju.

Svjetska banka (SB) snizila je danas prognozu svjetskog gospodarskog rasta u ovoj godini, predviđajući razočaravajući tempo rasta u zemljama u razvoju zbog slabog početka godine koji je odgodio očekivano ubrzavanje aktivnosti.

Ove bi godine svjetsko gospodarstvo po danas objavljenim bančinim Izgledima za svjetsko gospodarstvo (GEP) trebalo porasti 2,8 posto. U siječnju banka je procijenila ovogodišnji rast na 3,2 posto.

Prognoze za 2015. i 2016. potvrđene su na 3,4 odnosno 3,5 posto.

SB je snizio i prognozu rasta u skupini zemalja u razvoju u ovoj godini, na 4,8 posto, s 5,3 posto prognoziranih u siječnju. U 2015. aktivnosti bi prema sadašnjim pokazateljima trebale ubrzati na 5,4 posto, te na 5,5 posto u 2016., izračunali su u SB-u.

U siječnju banka je za iduću godinu prognozirala rast po stopi od 5,5 posto, koji je 2016. trebao ubrzati na 5,7 posto.

Kinesko bi gospodarstvo ove godine trebalo porasti 7,6 posto ali to će ovisiti o uspjehu nastojanja Pekinga da prebaci težište s izvoza na domaću potražnju.

Upravo će takva politika Pekinga, zajedno s lošim vremenskim prilikama u SAD-u, krizom u Ukrajini i sporom provedbom strukturnih reformi ograničiti rast u toj skupini treću godinu zaredom ispod pet posto, procjenjuju u SB-u.

Snižena je i prognoza rasta u skupini zemalja s visokim dohotkom, na 1,9 posto, s 2,2 posto prognoziranih u siječnju. U 2015. rast bi prema najnovijim procjenama SB-a trebao ubrzati na 2,4 posto, te na 2,5 posto u 2016. U siječnju su za obje godine prognozirali stopu rasta od 2,4 posto.

Prognoza ovogodišnjeg rasta eurozone potvrđena je na 1,1 posto dok bi Sjedinjene Države nakon pada aktivnosti u prvom tromjesečju zbog oštre zime trebale u cijeloj godini ostvariti stopu rasta od 2,1 posto. U siječnju SB je prognozirao 2,8-postotni rast američkog gospodarstva u ovoj godini.

U banci procjenjuju da će na zemlje s visokim dohotkom u 2015. i 2016. ponovo otpadati polovina rasta svjetskog gospodarstva, u odnosu na manje od 40 posto koliko je njihov udio iznosio u 2013.

Ističu i da će ubrzanje gospodarstava s visokim dohotkom biti važan poticaj za zemlje u razvoju.

"Gospodarstva s visokim dohotkom trebala bi u iduće tri godine ubrizgati dodatnih 6.300 milijardi dolara u globalnu potražnju, što je osjetno više u odnosu na 3.900 milijardi dolara ubrizganih u protekle tri godine i više od očekivanog doprinosa zemalja u razvoju", ističe se u izvješću Svjetske banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close