Svjetska banka smanjila procjene rasta globalnog gospodarstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. lipanj 2013. u 08:26
Ilustracija

Svjetska banka snizila je procjene rasta globalnog gospodarstva, jer će recesija u eurozoni biti dublja nego što se očekivalo.

Svjetska banka snizila je procjene rasta globalnog gospodarstva, jer će recesija u eurozoni biti dublja nego što se očekivalo i jer se usporio rast nekih od zemalja u razvoju.

U svom polugodišnjem izvješću „Globalni gospodarski izgledi“, objavljenom u četvrtak, Banka procjenjuje da će svjetsko gospodarstvo ove godine porasti 2,2 posto, manje u odnosu na lanjskih 2,3 posto i manje od 2,4 posto, koliko je procjenjivala u prethodnom izvješću, objavljenom u siječnju.

Usporavanje rasta svjetskog gospodarstva posljedica je, među ostalim, produbljivanja recesije u eurozoni. U prognozama iz siječnja Svjetska je banka procjenjivala da će gospodarstvo eurozone ove godine pasti 0,1, dok sada očekuje pad od 0,6 posto.

Banka upozorava i da rast velikih gospodarstava u razvoju, koja su poticala rast globalne ekonomije posljednjih godina, neće ubuduće biti tako snažan kao prije svjetske financijske krize, pa će se te zemlje morati usredotočiti na strukturne reforme kako bi održale visoke stope rasta.

Zbog toga je Banka snizila prognoze za te zemlje, koje su već lani rasle najsporijim tempom u posljednjih deset godina. U novim procjenama očekuje rast gospodarstava u razvoju za 5,1 posto, dok je u siječnju prognozirala 5,5 posto.

Prije globalne financijske kriza 2008. godine, zemlje u razvoju dosezale su u cjelini stope rasta od oko 7,5 posto, dok je Kina rasla po godišnjoj stopi od 10 posto.

U međuvremenu, rast kineskog gospodarstva, drugog po veličini u svijetu, značajno je usporen, pa bi ove godine mogao iznositi 7,7 posto, dok je u siječnju Banka očekivala rast od 8,4 posto.

U novim prognozama smanjila je i prognoze za ostale zemlje BRIC-a. Tako očekuje da će Indija ove godine zabilježiti rast od 5,7, a ne 6,1 posto, koliko se očekivalo u siječnju, dok bi se rast brazilskog gospodarstva mogao usporiti s prvotno procijenjenih 3,4 na 2,9 posto. Rast Rusije mogao bi se usporiti s lanjskih 3,4 na 2,3 posto, procjenjuje Banka.

Među rijetkim razvijenim zemljama kojima je Svjetska banka povećala procjene rasta našle su se SAD i Japan, zahvaljujući izuzetno labavoj monetarnoj politici tamošnjih središnjih banaka, koje doslovce tiskaju svježi, jeftin novac kako bi potaknule rast gospodarstva.

Svjetska banka procjenjuje da će ove godine američko gospodarstvo, najveće u svijetu, porasti 2 posto, dok je u siječnju očekivala rast od 1,9 posto.

Bruto domaći proizvod Japana, trećeg po veličini svjetskog gospodarstva, mogao bi, pak, porasti za 1,4 posto, dok je u siječanjskim prognozama Banka očekivala rast od 0,8 posto.

Predstavljajući „Globalne gospodarske izglede“, Andrew Burns, glavni autor izvješća, kazao je da bi globalno gospodarstvo ubuduće trebalo biti manje nestabilno, ali da bi rast mogao biti spor.

"Rast nije usporen zbog slabije potražnje nego zato što je, po našem mišljenju, vrlo snažan rast u razdoblju prije financijske krize bio prenapuhan. Sada je rast više u skladu s gospodarskim potencijalima“, kazao je Burns, istaknuvši da je globalno gospodarstvo na putu prema novim normalnim postkriznim stopama rasta.

I dok ove godine očekuje usporavanje rasta svjetskog gospodarstva, u idućim godinama Banka prognozira ubrzanje. Tako bi slijedeće godine globalno gospodarstvo trebalo porasti za 3, a 2015. za 3,3 posto.

Pritom Banka procjenjuje da će najveće rizike i dalje predstavljati nesigurnost po pitanju eurozone i fiskalne politike u SAD-u, dok bi zemlje u razvoju morale pripaziti na nuspojave od masivne monetarne ekspanzije u razvijenim zemljama, kao što su SAD i Japan.

Komentirajte prvi

New Report

Close