Svijetu bi u ovoj godini moglo biti bolje, ‘vidi’ se rast za 0,4 posto veći nego 2016.

Autor: Sergej Novosel Vučković , 11. siječanj 2017. u 22:00
Globalno gospodarstvo trebalo bi tijekom 2017. proživljavati uspješnije dane/FOTOLIA

I s novim, nepredvidivim predsjednikom američki rast bit će u 2017. veći za 0,6 posto, a indijski će, pak, skočiti na 7,6 posto.

Svijetu se u gospodarskom pogledu u 2017. piše gotovo pa ružičasto (ostavimo po strani sigurnost i okoliš) – rast bruto domaćeg proizvoda na globalnoj razini bit će 2,7 posto, što je primjetno bolji rezultat od lanjski 2,3 posto, a pozitivno predviđanje dolazi iz Svjetske banke (SB), koja ga je iznijela u svom redovnom polugodišnjem izvještaju o gospodarskim izgledima u svijetu.  

"Pred nama je jači gospodarski uzlet, nakon godina razočaravajućega rasta i pravi je trenutak da iskoristimo šansu i povećamo ulaganja u infrastrukturu i ljudske resurse. Događa se zbog oporavka cijena nafte i drugih sirovina, kao i okončanja recesije u Brazilu i Rusiji", reći će predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim potpisujući izvještaj, koji je, kako to biva, izazvao oprečne reakcije svih kojih bi se trebao ticati. 

 

2,7 posto

nova predviđanja Svjetske banke o rastu u ovoj godini

Posljedice za sve
Hrvatsko bi gospodarstvo u 2017. po ažuriranim podacima SB-a, trebalo porasti po stopi od 2,5 posto, što je za pola posto više nego što su procjenjivali u izvješću iz lipnja 2016. Revidirali su, na bolje, i procjenu rasta u 2016, koja je 0,8 posto bolja i iznosi 2,7 posto. I u idućoj godini hrvatsko bi gospodarstvo trebalo rasti po stopi od 2,5 posto, čime je procjena iz lipnja podignuta za 0,1 posto. Za 2019. rast bi, piše Svjetska banka, u RH mogao doseći 2,6 posto. U Sjedinjenim Američkim Državama, primjerice, za koje SB vidi da bi mogle rasti 2,2 posto, to pokazuje da recentna politička zbivanja, pa i previranja nakon izbora Donalda Trumpa za novog predsjednika, koji za 8 dana stupa na dužnost, ne bi trebala ugroziti ekonomske tijekove.

Štoviše, nakon lanjskih 1,6 posto, prognozirani veći rast trebao bi imati reperkusije i na ostatak svijeta. "Val rasta zbog ekspanzivne fiskalne politike ili zbog drugih razloga u SAD-u mogao bi značajno doprinijeti svjetskom gospodarstvu", navode SB-ovci. U tumačenju predviđanja Reuters navodi da bi to moglo utjecati i na povećanje kamatnih stopa i "postrožiti financijske uvjete koji će se potom negativno odraziti i na tržišta u razvoju, a koja jako ovise o vanjskom financiranju, ponajprije zaduživanju u dolarima".

 

2,2 posto

po toj bi stopi moglo rasti najjače, američko gospodarstvo

Lagano kočenje
Ipak, analitičari SB-a upozoravaju da u prognoze nisu stigli ugraditi učinke različitih mjera koje je predložio Trump, manje-više kroz svoju kratku komunikaciju na Twitteru. Ono što, pak, slute da će biti djelotvorno za američki rast je najava rezanja nekih poreza i infrastrukturna potrošnja, kao i protekcionistički stav, od vraćanja industrije u Ameriku do dizanja carina na dio uvoznih roba.

Za razliku od SAD-a kao najjačeg gospodarstva koje ubrzava, ono kinesko, najveće, s više od milijardu potrošača, lagano će zakočiti, što ne znači da će zapasti u krizu. Kini Svjetska banka prognozira rast od 6,2 posto, a lani je bio 6,7, no to neće usporiti rast zemalja regije, poput Indonezije, Tajlanda i Indije. Potonja ide prema rastu od 7,6 posto, naspram lanjskih 7, što je, kažu u SB-u, posljedica reformi  u domaćoj nabavi kao i povećanja produktivnosti. Napredne ekonomije u cjelini postići će rast od od 1,8 posto (lani 1,6), dok će u zemljama u razvoju skok biti najdrastičniji, s 3,4 posto lani na 4,2 posto koliko se očekuje ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close