Svijetom u 2014. putovalo više od 1,1 milijardi turista

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. siječanj 2015. u 09:56
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Rast broja turista u Europi pridonosi gospodarskom oporavku.

Svijetom je prošle godine putovalo 1,14 milijarde turista, što je 51 milijun ili gotovo 5 posto više nego u 2013., a za ovu godinu na svjetskoj se razini očekuje daljnji porast putovanja u inozemstvo do 4 posto, objavila je Svjetska turistička organizacija (UNWTO) u srijedu, uoči otvaranja jednog od najvećih turističkih sajmova u Španjolskoj, madridskom Fituru.

Sajam Fitur počinje u srijedu, 28. siječnja, i na njemu se do 1. veljače uz brojne izlagače iz svijeta predstavlja i Hrvatska sa svojom turističkom ponudom. Osim objave podataka o međunarodnim turističkim dolascima za prethodnu godinu i predstavljanja aktivnosti, UNWTO tradicionalno svake godine u sklopu tog sajma dodjeljuje i nagrade najboljim inovativnim i projektima održivog turizma u svijetu.

Hrvatska odnosno njezini predstavnici već su bila nagrađivani za takve projekte, a ove godine među nominiranima je projekt Turističke zajednice grada Malog Lošinja Miomirisi i okusi Lošinja.

Rast broja turista u Europi pridonosi gospodarskom oporavku

Komentirajući lanjski porast međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu, glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai naglasio je da je 2014. peta uzastopna godina koja donosi veći porast tih dolazaka od očekivanja, s obzirom da se dugoročne prognoze UNWTO-a do 2020. temelje na stopi rasta od oko 3 posto godišnje.

To sve po njemu pokazuje 'elastičnost' i snagu turizma kao gospodarske aktivnosti, jer milijarda stranih turista u svijetu znači i veliki doprinos gospodarskom oporavku brojnih zemalja, ostvarenjem milijarde dolara izvoza i milijuna radnih mjesta.

To znači i da se za 2014. može očekivati i nastavak rasta međunarodnih prihoda od turizma o čemu će podaci biti objavljeni u travnju ove godine, pri čemu iz UNWTO-a podsjećaju da je taj prihod za 2013. dosegnuo 1.187 milijardi američkih dolara ili 230 milijardi dolara više nego u pretkriznoj 2008., odličnoj godini u svjetskom turizmu.

Trendovi rasta odlični su za destinacije širom svijeta, a posebno u Europi, jer se to područje, kako kaže Rifai, bori konsolidirati svoj put iz jednog od najgorih ekonomskih razdoblja u povijesti.

Stoga raduje da je Europa uspjela zabilježiti ukupni porast dolazaka stranih turista od 4 posto u odnosu na 2013., odnosno 22 milijuna dolazaka više ili ukupno 588 milijuna.

Sjeverna, južna i mediteranska Europa zabilježile su pritom rast od 7 posto, dok su rezultati skromniji u zapadnoj Europi, s 2 posto više dolazaka stranih turista. Nakon tri godine rasta, srednja i istočna Europa bilježe stagnaciju dolazaka.

Ukupnim brojem dolazaka Europa i dalje zadržava svoj vodeći turistički tržišni udjel među svim regijama svijeta, s otprilike 50 posto.

Najjači rast dolazaka stranih turista prošle su godine zabilježile regija Amerika od 7 posto, te Azije i Pacifika od 5 posto, a isti porast tih dolazaka kao Europa, od 4 posto, imao je i Bliski istok, dok je Afrika s porastom od 2 posto pokazala u turizmu nešto skromniji rezultat.

Slične poraste UNWTO prognozira svim regijama i za ovu godinu, temeljeći pozitvne prognoze uz porast ukupne turističke potražnje i na smanjenju cijena nafte i njenih derivata, što bi moglo smanjiti i troškove prijevoza te potaknuti gospodarski rast podizanjem kupovne moći i privatne potrošnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close