Svijet oduševljen izborom Bergoglia za Papu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. ožujak 2013. u 08:29
Epa

U roku od nekoliko minuta od objave imena novog pape, društvena mreža Twitter zatrpana je frazom “Ponovno Božja ruka”.

-Diljem svijeta, a posebno u zemljama u razvoju, pozdravljen je izbor argentinskog kardinala Jorgea Marija Bergoglia za novog poglavara Katoličke crkve.

Njegov izbor izazvao je oduševljenje u Argentini. Predsjednica države Cristine Kirchner zaželjela je da Franjin pontifikat bude plodan za "pravdu, jednakost i mir u svijetu". Argentinci su slaveći neočekivan izbor njihovog sunarodnjaka pohrlili u srijedu u crkve. Neki su u suzama molili da 67-godišnji isusovac osnaži vjeru u Vatikan nakon niza skandala, a jedna je žena na ulicama središta Buenos Airesa uzvikivala "Ovo je blagoslov za Argentinu". U roku od nekoliko minuta od objave imena novog pape, društvena mreža Twitter zatrpana je frazom "Ponovno Božja ruka", što je referenca na čuveni i kontroverzni gol Diega Maradone, jednog od najpoznatijih argentinskih sinova, na svjetskom prvenstvu 1986. godine protiv Engleza.

Njegov izbor pozdravila je i brazilska predsjednica Dilma Rouseff, kazavši da ga Brazilci očekuju na Svjetskom danu mladih u srpnju u Riju. "Čestitam papi Franji, Katoličkoj crkvi i narodu Argentine", poručila je brazilska predsjednica. Glavni tajnik Ban Ki-moon kazao je da se raduje budućoj suradnji UN-a i Svete Stolice pod vodstvom pape Franje. "Mi dijelimo mnoge ciljeve – promociju mira, socijalnu pravdu i ljudska prava, borbu protiv siromaštva i gladi", kazao je glavni tajnik, dodavši kako je siguran da će Franjo nastaviti graditi međuvjerski dijalog na naslijeđu njegova prethodnika Benedikta XVI. Predsjednik SAD-a Barack Obama pozdravio je izbor novog pape Franje u srijedu, ocijenivši da izbor argentinskog kardinala Jorgea Bergoglia govori o vitalnosti Južne Amerike koja postoje sve važnija. Obama je novog papu nazvao "zaštitnikom siromašnih i najranjivih među nama".

Čelnici triju europskih institucija uputili su srijedu čestitku argentinskom kardinalu Jorgeu Mariju Bergogliju na izboru za novog papu Franju I. "U ime Europske unije, upućujemo iskrene čestitke na vašem izboru. Želimo vam dug i blagoslovljen pontifikat, koji će omogućiti vašoj Svetosti i Katoličkoj crkvi da brani i promiče temeljne vrijednosti mira, solidarnosti i ljudskog dostojanstva", kaže se u zajedničkoj čestitci koju su novoizabranom papi Franji uputili predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Odvojeno mu je čestitao i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Francuski predsjednik Francois Hollande u čestitki je zajamčio da će Francuska "zemlja povijesno vjerna načelima slobode, bratstva i jednakosti nastaviti plodan dijalog kakav je uvijek imala sa Svetom Stolicom". Njemačka kancelarka Angela Merkel, kći protestantskog pastora, iskazala je radost zbog kršćana u Južnoj Americi što je prvi put jedan od njih pozvan da vodi Katoličku crkvu i kazala kako mnogi očekuju da će biti usmjeren ne samo prema vjeri, nego i prema miru i pravdi u svijetu.

Britanski premijer David Cameron nazvao je Franjin izbor sjajnim danom za 1,2 milijarde katolika u svijetu. Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je papu Franju da posjeti Betlehem, mjesto Isusova rođenja. Duhovni poglavar Anglikanske crkve canterburyjski nadbiskup Justin Welby zaželio je Franji svako dobro u ogromnoj odgovornosti koju je preuzeo u ime rimokatolika u svijetu. "Radujem se susretu s njim i zajedničkom radu na nadogradnji onoga što su nam naši prethodnici ostavili u naslijeđe", kazao je Welby.

Predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Ronald Lauder čestitao je papi Franji na izboru za poglavara Katoličke crkve, neposredno nakon izbora u srijedu navečer. Lauder je pohvalio novoga papu kao "iskusnoga čovjeka, nekoga tko je poznat po svojoj otvorenosti… čovjeka dijaloga, čovjeka koji je spreman graditi mostove s drugim vjerama". Redovnici u samostanu svetoga Franje u Assisiju presretni su time što je argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio odlukom da se nazove Franjo postao prvi papa u povijesti s tim imenom.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close