‘Svijet nije ni približno umrežen koliko mislimo da jest’

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2013. u 13:42
Slovenski predsjednik Borut Pahor pozdravlja dr. Ghemawata, u pozadini dr. Danica Purg, IEDC (Press foto)

Na 26. godišnjem forumu IEDC Poslovne škole Bled, koji je održan 15. studenoga sudjelovalo je više od 100 vodećih predstavnika gospodarstva i politike iz 14 država.

Na 26. godišnjem forumu IEDC Poslovne škole Bled, koji je održan 15. studenoga sudjelovalo je više od 100 vodećih predstavnika gospodarstva i politike iz 14 država. Otvorio ga je slovenski predsjednik Borut Pahor koji je ustvrdio da globalizacija predstavlja priliku za Sloveniju. 

Pahor je u uvodnom govoru istaknuo kako se globalno gospodarstvo u zadnjih 50 godina povećalo za pet puta, dodavši kako mogu biti ograničeni  prirodni resursi, ali ne i intelektualni. "Globalizacija nikako nije prijetnja Sloveniji. Naprotiv, to je prilika, da upotrijebilo svoj mozak, svoje znanje. Moramo slušati mlade, njihove ideje, to će promijeniti svijet", kazao je, predvidjevši dolazak briljantne tehnološke inovacije koja će promijeniti način rada i ekonomski model kakav poznajemo danas.

Dr. Danica Purg, direktorica i dekanica IEDC Poslovne škole Bled proglasila je pobjednike nagrade Unicredit AAA za 2013. godinu. Riječ je o javnom priznanju IEDC Poslovne škole Bled uspješnim diplomantima škole za ostvarenje najviših ciljeva koji uključuju individualna postignuća u karijeri, vodstvo, rad za dobrobit društva i doprinos razvoju škole. Dobitnici nagrade u Sloveniji su Aleksander Zalaznik (PMBA 2007., generalni direktor Danfoss Trata) i Iztok Seljak (PMBA 1998., predsjednik Uprave Hidrie). Nagrade su primili i diplomanti iz inozemstva: Dimitrije Knjeginjić (MBA 2010.,  generalni direktor Lafarge Srbija) i Hakif Gashi (ISMP 2012., predsjednik uprave Meridian Corporation (Kosovo).

Na forumu je sudjelovao i Pankaj Ghemawat, kojega je časopis ‘The Economist’ uvrstio na popis najvećih mislilaca o poduzetništvu svih vremena. Ghemawat je na forumu ustvrdio kako tek 14 posto direktora tvrtki koji se nalaze na Fourtenovoj ljestvici Global 500 ne dolaze iz države u kojoj se nalazi sjedište njihove tvrtke. Ghemawat, inače profesor na poslovnoj školi IESE u Španjolskoj, na forumu je predstavio glavne zaključke iz svoje nagrađivane knjige 'World 3.0' (Svijet 3.0). "U svijetu 1.0 međunarodna suradnja je zanemariva, većinu ekonomije čine nacionalna gospodarstva. Druga krajnost je svijet 2.0, koji predviđa takozvani kraj nacionalne države i potpuno brisanje granica između zemalja. Svijet 3.0 je pak neka vrsta 'posredovnog' svijeta, koji uvažava važnost međudržavnih granica, ali istovremeno ne zanemaruje važnost međugraničnog protoka", objasnio je Ghemawat dodavši kako je treća opcija najbliža stvarnosti, jer svijet nije ni približno umrežen koliko mislimo da jest.

 


Pankaja Ghemawata časopis ‘The Economist’ uvrstio je na popis najvećih mislilaca o poduzetništvu svih vremena

Ghemawat kaže kako najbolje globalizirane kompanije imaju snažne nacionalne korijene. Kao primjer navodi BMW, koji dugo vremena u svoje automobile nije želio instalirati držače za kavu izrađene na američkom tržištu, i to unatoč činjenici da su bili svjesni kako su ti držači nužan dodatak u automobilu za američke kupce.

U svom izlaganju Ghemawat je sažeo i rezultate DHL ljestvice globalne povezanosti, kroz koju je u razdoblju od 2005. do 2012. pratio čimbenike globalnih tokova: protok kapitala, informacija, ljudi i trgovine, i to u 140 različitih država. Rezultati analize pokazali su da je Slovenija po globalnoj povezanosti na 34. mjestu. Zanimljiv je i podatak da je više od 90 posto međunarodnog protoka u trgovini Slovenije vezano za samo deset zemalja. Po pritoku stranih investicija Slovenija je na 130. mjestu od 140 analiziranih država.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Te velesvjetske ekonomije & politike sada pokazuju kako ne znaju, ne mogu ili čak niti neće boriti se sa krizom. Stvoren je preveliki “virtualni” stroj koji proždire dio onog što ga i realno hrani.
Termin Globalizacija je isto što i NWO.

New Report

Close