Svijet iznenađen povlačenjem, odaje priznanje papi Benediktu XVI

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. veljača 2013. u 16:47
Papa Benedikt XVI. / EPA

Iznenadna objava pape Benedikta XVI. da se 28. veljače povlači s položaja poglavara Rimokatoličke crkve izazvala je u ponedjeljak reakcije diljem svijeta.

 Iznenadna objava pape Benedikta XVI. da se 28. veljače povlači s položaja poglavara Rimokatoličke crkve izazvala je u ponedjeljak reakcije diljem svijeta, pa se tako među prvima oglasio Berlin koji je odao priznanje "doprinosu Svetog oca Katoličkoj crkvi".

"Njemačka vlada iznimno cijeni Svetog oca i sve ono što je tijekom života napravio i čime je pridonio Katoličkoj crkvi. Bio je na čelu Crkve skoro osam godina. Ostavio je vrlo osobni pečat kao mislilac na čelu Crkve, ali i kao njezin pastir. Koji god bili razlozi njegove odluke, moraju se poštivati", kazao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert čiju izjavu prenosi Reuters.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je kazala da je to odluka koja je u njoj izazvala "najveće poštovanje".

"Papa Benedikt XVI. donio je tešku odluku koju u doba u kojem se živi sve duže mnoge osobe mogu razumjeti", dodala je kancelarka.

Francuski predsjednik Francois Hollande nazvao je ostavku Pape "doličnom".

"To je jedna ljudska odluka vezana uz slobodnu volju koju treba poštivati", kazao je Hollande i dodao da "Republika pozdravlja odluku Pape".

Talijanski premijer Mario Monti je kazao da je "vrlo potresen ovom neočekivanom viješću".

Izraelski vrhovni rabin Yona Metzger pohvalnim se riječima izrazio o papi Benediktu XVI. zbog promicanja međuvjerskog dijaloga, istaknuvši da odnosi između Izraela i Vatikana nikada nisu bili bolji.

"Tijekom njegova razdoblja imali smo najbolje odnose između Crkve i Vrhovnog rabinata i nadamo se da će se taj trend nastaviti", rekao je Metzger.

"Mislim da ima velike zasluge za promicanje međuvjerskih veza diljem svijeta između judaizma, kršćanstva i islama", dodao je i zaželio mu "dobro zdravlje i dug život".

Latinski patrijarh Jeruzalema Twal Fouad, koji predstavlja najveću katoličku vlast u Svetoj zemlji, je za Svetog oca kazao da je bio "pater familias koji je mislio na čovječanstvo".

"Njegova gesta samo povećava naše poštovanje i divljenje prema njemu", dodao je Fouad.

Irski premijer Enda Kenny uputio je najbolje želje papi Benediktu XVI. uz ocjenu da je Katoličkoj crkvi podario "snažno vodstvo".

"Ovo je očito odluka koju je Sveti otac donio nakon pažljivog razmatranja, usrdnih molitvi i promišljanja. Ona je odraz dubokog osjećaja dužnosti prema Crkvi, ali i razumijevanja koliki pritisak predstavlja duhovno vodstvo u modernom svijetu", dodao je Kenny.

Britanski premijer David Cameron je ocijenio da će papa Benedikt XVI. "nedostajati kao duhovni vođa milijunima ljudi". Uputivši mu "najljepše želje", Cameron je naglasio da je Papa "bez zastoja radio na jačanju odnosa Velike Britanije sa Svetom Stolicom".

Novi nadbiskup Canterburyja Justin Welby, duhovni vođa Anglikanaca, kazao je da je "teška srca" primio vijest o povlačenju pape Benedikta XVI., ali da "potpuno" razumije tu odluku.

"Teška srca sam primio vijest da se papa Benedikt XVI. povlači s položaja rimokatoličkog poglavara, dužnosti koju je obnašao s dostojanstvom, vizionarstvom i hrabrošću", kazao je Welby, dodavši da govori u ime "Anglikanaca u cijelom svijetu".

Škotski kardinal Keith O'Brien je kazao da je "kao i mnogi ljudi diljem svijeta bio šokiran i tužan odlukom pape Benedikta XVI. o povlačenju" s čela Katoličke crkve, dodavši da će se ona pomno razmatrati te da je zasigurno donesena nakon "pomnog promišljanja i molitvi".

Glasnogovornik Ruske pravoslavne crkve Dimitrij Sizonenko ne očekuje nikakve "drastične promjene u politici Vatikana" prema pravoslavnim crkvama.

"U odnosima s pravoslavnim crkvama, Rimokatolička crkva je uvijek održavala kontinuitet između papa".

Ahmad el Tayyeb, veliki imam glavne teološke institucije sunitskih muslimana al-Azhar, ostao je "zatečen" viješću o papinom povlačenju koju je primio tijekom sastanka iza zatvorenih vrata o izboru novog velikog egipatskog muftije, prenosi Ansa izvor iz al-Azhara.

Ezio Mauro, glavni urednik La Repubblice, kaže da "nema presedana u novijem razdoblju da se Papa povukao zbog lošeg zdravlja te da se novi Papa bira dok je njegov prethodnik živ".

Komentirajte prvi

New Report

Close