Svijet bi se mogao suočiti s novom ekonomskom krizom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. siječanj 2016. u 12:06
Foto: BigPictures/PIXSELL

Sastanak je upriličen u sklopu priprema za rujanski summit G20 u kineskom gradu Hangzhouu.

Vodeći kineski diplomat upozorio je u četvrtak da bi se svijet mogao suočiti s novom globalnom financijskom krizom, osvrnuvši se time na oštar pad svjetskih tržišta dionica koja je, među ostalim, uzbunilo slabljenje kineskog gospodarskog rasta.

"Nije moguće u potpunosti odbaciti mogućnost nove ekonomske krize i taj problem ne bi trebalo zanemariti", kazao je u Pekingu na sastanku predstavnika skupine 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 Yang Jiechi, član državnog vijeća, najvišeg tijela izvršne vlasti u Kini. 

Sastanak je upriličen u sklopu priprema za rujanski summit G20 u kineskom gradu Hangzhouu.

"Živimo u dobu konstantnih promjena i intenzivnih transformacija", dodao je Yang, potpredsjednik državnog vijeća zadužen za promjenu klime, očuvanje energije i smanjenje zagađenja, te za vanjske poslove. "Imamo prilike kakve nismo imali nikad dosad ali i izazove", upozorio je kineski dužnosnik, podsjetivši da su članice G20 surađivale nakon globalne krize 2008. godine kako bi se obnovilo povjerenje.

"Hitno treba spriječiti ili ublažiti negativne posljedice mjera poduzetih na razini pojedinačnih zemalja", naglasio je Yang, što bi se moglo protumačiti kao aluzija na američko podizanje ključnih kamatnih stopa.

G20 odlučno se protivi protekcionizmu, dodao je.

Azijska tržišta dionica ponovo su pala u četvrtak, pri čemu se oštar pad burzi u Šangaju i Shenzenu nadovezao na rasprodaje na Wall Streetu, povezane između ostalog strahovanjima za kineski gospodarski rast.

Yang je istupio dan nakon što je Kina izvijestila o padu obujma trgovinske razmjene sa svijetom u 2015. za osam posto, na 3.960 milijardi dolara. Vrijednost je osjetno niža no što su u Pekingu zacrtali.

Oscilacije i intervencije na kineskom tržištu dionica potkopale su – zajedno s neočekivanim slabljenjem kineske valute – povjerenje ulagača u sposobnost kineskih vlasti da provedu najavljene reforme, potrebne kako bi se ublažila ovisnost kineskog gospodarstva o izvozu i ojačala uloga domaće potrošnje.

Kineski dužnosnik ipak tvrdi: "Kinesko gospodarstvo zadržat će opći trend održivog i stabilnog rasta".

Kina je u trećem prošlogodišnjem tromjesečju zabilježila najslabiji gospodarski rast od globalne financijske krize, za samo 6,9 posto. Službeni podaci za četvrto tromjesečje i za cijelu 2015. godinu bit će objavljeni idućeg tjedna. 

Komentari (5)
Pogledajte sve


Kina ima previše ušteđevine da bi se trebala zabrinjavati uz to drži i 40% ukupnog američkog duga.

To je netocan podatak. Kina i Hong Kong cine 20.75% udjela medju stranim vlasnicima duga. To je negdje ukupno oko 11-12% US duga.

Vaš link …

Kineski problem je masa zaduzenih neprofitabilnih firmi koje moraju financirati radi odrzavanja socijalnog mira. Kineski korporativni dug je skoro 200% GDP-a i znancajan dio toga je nenaplativ.

Bitno da mi pad na ino burzama pratimo u stopu, a rast niti ne gledamo..
Crobex na najnižim razinama u već dugo godina. A pri tom imamo snažan rast DDJH, koji to koliko-toliko amortizira

neka se oni suočavaju s kojom hoće, nama je i stara još vitalna i žilava, zahvaljujući naravno nesposobnom Zoranu i ministrima također

Kina ima brdo tiskanih šarenih papiriča realno bez pokriča koji malo vrijede.

New Report

Close