Švicarski urari slamku spasa traže u 3D printanju

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 21. ožujak 2016. u 15:31
Suvremena tehnologija sve više ulazi u industriju satova/FOTOLIA

3D printanje skraćuje izradu prototipa, a u konačnici bi satovi mogli postati lakši čime se pomiču granice dizajna.

Inovacija je ključ uspjeha, a za švicarske bi se urare mogla pokazati i slamkom spasa. Ovu su industriju u proteklih godinu dana obilježili brojni posrtaji, pa joj, izgleda, predstoji veliki prelazak iz obrtničke tradicije u suvremene tehnologije.

Jedan od načina revitalizacije industrije upravo je spajanje tehnoloških dostignuća s profinjenošću izrade ručnih satova, što je na vrijeme prepoznao švicarski programer Christoph Laimer koji je uz pomoć 3D printera izradio plastične dijelove za sat. To bi moglo označiti početak nove ere u kojoj je moguće eksperimentirati s novim oblicima i formama, što ranije, u tradicionalnom urarstvu, nije bio slučaj.

 

7,9posto

u siječnju je pala prodaja švicarskih satova

Potpuno drugačije kreiranje
Jeremy Hobbins sa Sveučilišta  Birmingham korištenje 3D printera smatra pomicanjem granica dizajna. "Modeliranje omogućava kreiranje stvari na potpuno drugačiji način. Prednost laserskog printanja dijelova, u odnosu na standardnu izradu lijevanjem, jest u tome što bi proizvod u konačnici mogao biti lakši", smatra Hobbins, a prenosi The Financial Times. Također, printanjem se eliminira narudžba i čekanje dijelova potrebnih za izradu satova, što se posebno prikladnim može pokazati pri izradi prototipova.

Drugim riječima, skraćuje se vrijeme od ideje do izrade proizvoda te se štedi na materijalima. U te svrhe ovu tehnologiju već koriste urarski brendovi Marques i Patek Philippe, Vacheron Constantin i TAG Heuer. "Odlučili smo koristiti tehniku 3D ispisa ne zato jer je pomodna, već zato što je to bio jedini način da napravimo nešto drugačije od onoga već prisutnog na tržištu", komentirao je produkt dizajner  i suosnivač francuskog brenda satova ALB, Simon-Pierre Delord. No, neki proizvođači strahuju i da bi satovi čija se izrada oslanja na plastične materijale i proces 3D printanja mogli izgubiti na svojoj vrijednosti.

 Mišljenje je to Michaela Sorkina čija tvrtka Formlabs dizajnere, proizvođače nakita i stomatologe opskrbljuje 3D printerima. Kao najveću prepreku komercijalzacije ovog načina proizvodnje u urarskoj industriji Sorkin navodi uzbuđenje koje je nova tehnologija izazvala. "Postoji opasnost da će se 3D ispis koristiti kao cool trik", smatra Sorkin. Entuzijazam za nove tehnologije do sada je pokazalo svega nekoliko proizvođača. No, nezavidna situacija na globalnom tržištu švicarskim je urarima u 2015. godini donijela pad prodaje od 3,3 posto.

Nastavak loših trendova
Da bi se negativni trendovi mogli nastaviti, svjedoče rezultati prodaje iz siječnja 2016. koji su za 7,9 posto lošiji u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Proizvođačima u prognozama na ruku ne idu ni velike tržišne promjene – bogataši iz Rusije i Kine slabije su kupovne moći uslijed devalvacije nacionalnih valuta, dok su oni s Bliskog istoka opterećeni niskim cijenama nafte. Čuveni Patek Philippe ističe da su mnogi proizvođači luksuznih satova napravili pogrešku fokusirajući se previše na kineske kupce. "Oni su prebrzo otišli. Sada su zalihe svuda previsoke", smatra predsjednik Patek Philippea, Thierry Stern. No, mijenjaju se ukusi i zahtjevi potrošača jer osim što žele jeftinije satove, sve su popularniji i pametni satovi.

Komentirajte prvi

New Report

Close