Švicarski UBS zatvorio priču o Enronovom skandalu

Autor: Tomislav Pili , 02. ožujak 2017. u 22:00
Nekadašnje sjedište Enrona koji je bankrotirao 2. prosinca 2001. godine/FOTOLIA

Savezni sud u Houstonu smatra da brokeraj švicarske banke nije znao kakvo je financijsko stanje Enrona.

Odbacivanjem tužbe protiv švicarske banke UBS na sudu u Houstonu nakon 15 godina završila je i posljednja epizoda sage o propasti američkog energetskog diva Enrona. Savezna sutkinja Melinda Harmon presudila je kako klijenti UBS-ove američke brokerske podružnice nisu uspjeli dokazati da ih je brokeraj namjerno prevario nagovorom na kupnju Enronovih vrijednosnica. 

Pet spornih transakcija
Klijenti su tvrdili kako je UBS PaineWebber brokeraj pokušao generirati dodatni prihod od naknada prodajom Enronovih vrijednosnica. Radilo se o pet spornih transakcija, a koje su trebale stvoriti privid da je Enron u dobrom financijskom stanju. Međutim, prema mišljenju sutkinje Harmon, Enronova je odgovornost  stvaranje lažnog financijskog stanja koje je dovelo investitore u zabludu, a ne UBS-ova. Tužitelji nisu uspjeli specificirati koje je to točno materijane i nejavne informacije o Enronovu stanju imao UBS, tko ih je otkrio, kada i kako, pod kojim okolnostima i zašto su one dovele investitore u zabludu, napisala je Harmon među ostalim u obrazloženju presude od 228 stranica. Ovime je završeni svi sudski sporovi koje je UBS imao u vezi propasti Enrona.

Glasnogovornica banke Erica Chase je izjavila kako je UBS zadovoljan presudom. Može se reći da klijenti švicarske banke koji su izgubili novac na Enronovim vrijednosnicama nemaju baš sreće kod sutkinje Harmon. Naime, kako piše Reuters, sutkinja je početkom kolovoza prošle godine odbacila tužbu druge skupine ulagača koji su Enronove "papire" kupili preko UBS-a. Najveća nagodba u vezi kupnje tih vrijednosnica tako ostaje ona iz 2006. kada su tužitelji dobili 7,2 milijarde dolara. U tu je nagodbu bilo uključeno nekoliko banaka. Podsjetimo, Enron je bankrotirao 2. prosinca 2001. godine, a nekad je bio sedma najveća američka kompanija na ljestvici Fortune 500.

Varali i lagali
Uzroci bankrota, najkraće rečeno, ležali su u činjenici da je kompanija godinama varala investitore i poslovne partnere lažno im prikazujući uspješnost svog poslovanja. K tome, u poslovnim knjigama prikazivani su lažni podaci, a dugovi su prebacivani na kompanije koje su Enronovi čelnici osnivali s inozemnim partnerima. Kompanija je koristila lažna financijska izvješća kako bi dobivala kredite od banaka koje na kraju nije mogla vratiti.

Propast kompanije bila je povod reformskom saveznom zakonu Sarbanes-Oxley iz 2002., ali i za dokumentarni film nominiran 2005. za Oscara. Zbog prijevare osuđeno je nekoliko direktora kompanije, među kojima je i izvršni direktor Jeffrey Skilling. On će biti oslobođen 2019. godine. Osnivač Enrona Kenneth Lay također je osuđen, ali nije otišao u zatvor jer je preminuo 2006. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close