Švicarska središnja banka očekuje rekordnu dobit od čak 54 milijarde franaka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. siječanj 2018. u 09:48
Foto: Thinkstock

Banka će objaviti konačne rezultate poslovanja u 2017. godini 5. ožujka.

Švicarska središnja banka (SNB) objavila je u utorak da je na dobrom putu da 2017. godinu zaključi s rekordnom godišnjom dobiti zahvaljujući povećanju vrijednosti deviznog portfelja.

U SNB-u očekuju da u 2017. godini zabilježiti dobit od oko 54 milijarde švicarskih franaka (54,2 milijarde dolara), čime bi se ona više nego udvostručila u odnosu na 2016. godinu.

Snažno povećanje najvećim je dijelom rezultat slabljenja franka, koji je prošle godine prema euru bio u minusu gotovo 10 posto.

To je pak podiglo vrijednost velikog SNB-ovog deviznog portfelja, na 784 milijarde franaka na kraju prošlogodišnjeg studenog, čime je njegov udio u ukupnoj bilanci švicarske središnje banke dosegnuo 94 posto.

SNB je kupovao velike iznose eura kako bi spriječio prekomjerno jačanje franka. Jaki franak škodi švicarskom izvozu i potiče švicarske potrošače da kupuju u inozemstvu.

Banka će objaviti konačne rezultate poslovanja u 2017. godini 5. ožujka.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Da li bi rezultat bio isti da su uveli euro kao sto mi planiramo? Gdje bi tada ostao taj novac?
Kako to da malena CH zeli imati svoju valutu usred Europe? Kaj im se ne isplati vise euro? Mozda bi im nas guverner mogao objasniti ‘pogodnosti’?

tako ćemo i mi jednoga dana, samo dok predsjednica stabilizira ured na jednom mjestu

ili nagradno pitanje, tko je popušio 54 milijarde što su ih povjerili SNB-u?

znači u principu su izgubili lovu?

New Report

Close