Švicarska će svakom odraslom državljaninu davati 2.500 franaka mjesečno?

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2016. u 10:38
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Švicarska Vlada, jasno, protivi se ovoj inicijativi zbog koje bi svake godine morali osigurati 25 milijardi franaka iz državnog proračuna.

Švicarska ozbiljno razmatra da svakom svom punoljetnom državljaninu mjesečno isplaćuje oko 2.500 franaka bez ikakvih pitanja.

Naime, Švicarska planira održati nacionalni referendum koji se tiče uvođenja 'osnovnog dohotka'. Njegovi zagovornici od Vlade traže da svakoj punoljetnoj osobi zagarantira mjesečni prihod koji bi nakon oporezivanja iznosio minimalno 2.500 švicarskih franaka.

Puni iznos dobile bi osobe koje su bez posla i nemaju nikakva primanja dok bi oni koji rade ali zarađuju manje od 2.500 franka dobili razliku u iznosu, piše CNN.

Švicarska Vlada, jasno, protivi se ovoj inicijativi zbog koje bi svake godine morali osigurati 25 milijardi franaka iz državnog proračuna. Novi porezi ili rezanja određenih prava, naškodili bi ekonomiji, poručuju iz Vlade.

Glavni argument zagovornika ovog modela je činjenica da je Švicarska bogata zemlja koja si to svakako može priuštiti. Kažu kako su stotine tisuća ljudi egzistencijalno ugroženi zbog mogućeg gubitka posla zbog napretka u tehnologiji, a predložena mjera 'osnovnog dohotka' dala bi im veću sigurnost.

Ankete za sada predviđaju kako će oko 40% Švicaraca podržati referendum o 'osnovnom dohotku'. Zanimljivo je da je predloženi iznos svega nekoliko stotina franaka veći od procijenjene granice siromaštva koja u Švicarskoj iznosi 2.219 franaka a ujedno je i znatno niži od prosječne plaće od 6.427 franaka.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Sjećate se sigurno bajke kako će Hrvatska postati nova Švicarska kad ono…..poskupljuje zdravstvo, što je sljedeće?

da meni netko dade 2500 EUR, ja bi uložio u dionice i imao bi dogodine bar 5000 EUR-a.

samo?


Hvala ti Bože što ne živim u Švicarskoj. Kako bi se mogao nositi s činjenicom da dobivam nešto što nisam zaradio.

zaradio si kroz plaćanje poreza državi.

New Report

Close