Švicarci srušili poreznu reformu

Autor: Tomislav Pili , 13. veljača 2017. u 22:00
Ministar financija Ueli Maurer/REUTERS

Vlada se pribojava da će dio stranih kompanija zbog propasti reforme otići iz zemlje.

Pokušaj švicarske vlade da uskladi porezni sustav s međunarodnim standardima doživio je fijasko na referendumu.

Gotovo 60 posto birača odbacilo je u nedjelju vladin prijedlog porezne reforme, mnogo više nego što su to predviđale ankete. Vlada u Bernu te švicarski kantoni sada moraju preoblikovati prijedlog. Međutim, odbacivanje porezne reforme velik je udarac za tamošnju poslovnu zajednicu koja se pribojava da će zbog toga dio stranih kompanija otići iz Švicarske zbog nesigurnosti oko poreznosg sustava.

Tamošnja udruga industrijalaca Swissmem ocijenila je da je zemlji "hitno potreban" novi prijedlog kako bi se održala porezna konkurentnost zemlje. Zabrinutost vlade javno je izrekao ministar financija Ueli Maurer kazavši na konferenciji za novinare nakon objave referendumskih rezultata da će dio tvrtki otići, a dio neće razmotriti ulaganje u Švicarsku. "Suočavamo se s povećanom poreznom konkurencijom drugih država, uključujući i moguće Veliku Britaniju, pa nemamo mnogo prostora za manevar", istaknuo je Maurer, a prenosi Financial Times.

Dodao je kako će vladi trebati barem godinu dana za izradu nacrta nove reforme. Podsjetimo, sada već propalom reformom predviđeno je ukidanje posebnog poreznog statusa koji su kantoni mogli davati stranim multinacionalnim kompanijama. Sve bi multinacionalke bile oporezivane po jednakoj stopi, ali bi kantoni zato srezali porezne stope drugim kompanijama. Savezna je vlada najavila da će kantonima nadoknaditi gubitak poreznih prihoda. Oponenti reforme, predvođeni Socijaldemokratskom strankom, tvrdili su da je reforma previše velikodušna prema kompanijama i stvorit će značajne rupe u proračunima kantona. 

Komentirajte prvi

New Report

Close