Švicarci podržali ostanak nuklearne energije

Autor: Poslovni dnevnik , 28. studeni 2016. u 21:59
Švicarska vlada je ipak najavila postupno napuštanje nuklearne energije/FOTOLIA

Prijedlog Zelene stranke nije prošao, protiv incijative bilo je 55 posto građana.

Švicarci su u nedjelju na referendumu odbacili prijedlog o ubrzanju odustajanja te zemlje od nuklearne energije, što je bio prijedlog Zelene stranke, jer je većina kantona glasala protiv tog plana.

Prema švicarskom sistemu, za uspjeh referenduma potrebno je da prijedlog dobije većinu kantona, ali i glasova birača. Plan o odustajanju od nuklearne energije je predviđao da do 2029. godine bude zatvorena i posljednja od pet švicarskih nuklearnih elektrana koje trenutno osiguravaju 40% električne energije u toj zemlji.  Protiv ove inicijative bilo je 55% birača, dok je za glasalo 45% njih, prenosi AP. Švicarska je obećala da će napustiti nuklearnu energiju u narednim godinama, ali antinuklearne grupe tvrde da vremenski plan švicarske vlade nije dovoljno brz, pa su pokrenule inicijativu za referendum koji će taj plan ubrzati.

U okviru energetskog plana čiji je rok za provođenje 2050. godina, švicarska vlada se usuglasila da ne zamjenjuje svoje postojeće nuklearne elektrane, već da one mogu raditi dok god se to bude smatralo sigurnim, a da vlada u međuvremenu prijeđe na druge izvore kao što su energija vjetra, solarna i energija biomasa. Vladajuća politika i industrija zadovoljne su rezultatima referenduma, a u kampanji su upozoravale da bi moglo doći do nestašica struje i visokih troškova odrekne li se zemlja lako i brzo nuklearne energetike. 

Komentirajte prvi

New Report

Close