“Švicarci” bi španjolske banke mogli stajati 4 mlrd. eura

Autor: Poslovni.hr , 22. prosinac 2016. u 21:59
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Presuda Suda EU u španjolskom slučaju mogla bi pomoći i hrvatskim dužnicima.

Udruga Franak smatra kako najnovija presuda Suda EU za tri sudska postupka koja se vode u Španjolskoj otvara vrata i za ništetnost svih ugovora s valutnom klauzulom u “švicarcu” i u Hrvatskoj. Sud EU presudio je u srijedu da španjolske banke moraju obeštetiti klijente koji zbog odredbi u ugovorima o hipotekarnim kreditima nisu imali koristi od kontinuiranog pada kamatnih stopa.

U španjolskoj središnjoj banci procjenjuju da bi presuda mogla stajati bankovni sektor više od četiri milijarde eura. U Udruzi Franak zaključuju kako ta odluka Suda EU i u hrvatskom slučaju širom otvara vrata za ništetnost svih ugovora s valutnom klauzulom CHF i promjenjivom kamatnom stopom.

“Ta presuda Suda EU potvrđuje ispravnost odluke Ustavnoga suda RH koji je usvojio ustavnu tužbu Udruge Franak (formalno udruge Potrošač) te ukinuo presudu Vrhovnoga suda RH u dijelu koji se odnosi na valutnu klauzulu CHF za svih osam tuženih banaka te u dijelu koji se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu za Sberbank”, zaključili su u Udruzi Franak.      

Komentirajte prvi

New Report

Close