‘Svi moraju ozbiljno shvatiti Srbiju: Kada nešto kažemo, tako će i biti’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. studeni 2012. u 08:42
Ivica Dačić, Giulio Terzi (EPA)

Srbijanski je premijer istaknuo kako Srbija želi biti dio Europe i brzo ući u EU.

Srbijanski premijer Ivica Dačić zatražio je u ponedjeljak od država članica Europske unije (EU) više povjerenja za svoju vladu i ocijenio da napredak u dijalogu Beograda i Prištine trebaju slijediti i pomaci Srbije na putu eurointegracija.

Kako su izvjestili beogradski mediji, Dačić je danas u Rimu nakon sastanka sa italijanskim šefom diplomacije Giuliom Terziem, ocijenio da je dobro što u dijalogu Beograda i Prištine prvi put nema nametanja i podsjetio da se dijalog nastavlja za dva dana u Bruxellesu, kad će se ponovno sastati s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem. "Pozivamo sve zemlje EU i svijeta da ozbiljno shvate Srbiju. Kada nešto kažemo – tako će i biti. Ova vlada će jasno reći što može, a što ne. I takav konstruktivan odnos očekujemo i sa druge strane", navode beogradski mediji Dačićevu izjavu u Rimu. Srbijanski je premijer istaknuo kako "Srbija želi biti dio Europe i brzo ući u EU". Glede odnosa u regiji, Dačić je rekao da će Srbija biti faktor stabilnosti i mira.

Premijer Srbije, a ujedno ministar unutarnjih poslova, jučer je u glavnom gradu Italije sudjelovao na ministarskom sastanku 81. Opće skupštine Interpola. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton pozvala je premijere Srbije i Kosova na nastavak dijaloga u srijedu u Bruxellesu, priopćila je u ponedjeljak njezina glasnogovornica. Svrha sastanka je nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između dviju strana koja je su obje strane započele 19. listopada 2012.

Dačić i Thaci sastali su se prvi put 19. listopada u Bruxellesu, a taj susret su pozdravile i Sjedinjene Države kao korak prema normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. "Vidljiva i održiva" normalizacija odnosa s Kosovom najvažniji je uvjet koji EU postavlja Srbiji za određivanje datuma za početak pregovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close