Svi bi radili u vojnim tvornicama

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2017. u 22:00
Arhivska fotografija: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Slobodi iz Čačka i Krušiku iz Valjeva zbog rasta proizvodnje trebaju novi radnici.

Za poslom u vojnim kompanijama čačanskoj Slobodi i valjevskom Krušiku vlada velika potražnja. Dvije tvrtke srpske namjenske industrije bilježe poslovne rezultate kakvi se dugo ne pamte, značajne izvozne poslove i redovne plaće, u prosjeku po 50.000 dinara (oko 3150 kuna), pišu Večernje novosti.

U te dvije tvornice trenutno je zaposleno oko 5000 radnika, i to 2640 u Valjevu, a 2310 u Čačku. U Krušiku u posljednje četiri godine posao dobilo 1500 novih radnika, dok ih je u Slobodi zaposleno 800. Mjesta za nova zapošljavanja sigurno će biti i u sljedećem razdoblju, jer obje tvrtke imaju velike ugovorene poslove.

Prihod veći 160 posto

“Dosad su zaključeni ugovori vrijedni 33,3 milijuna dolara, što je za 66,3% više od definiranog plana za 2017. godinu. U odnosu na isto razdoblje 2016., povećan je ukupan prihod i obujam proizvodnje za 160%, izvoz je veći za čak 190%, a broj zaposlenih za 412 radnika. Prosječna neto plaća zaposlenih za prvih sedam meseci u ovoj godini iznosi 50.422 dinara, što je u odnosu na prošlu gosinu više za 8%”, kaže Zoran Stefanović, glavni direktor kompanije Sloboda, objašnjavajući da je u prethodne četiri godine tvornica imala ugovorenih poslova u iznosu od 183,6 milijuna dolara. U Krušiku, u prvih šest mjeseci ove godine proizvodnja je bila veća za gotovo 80% nego u istom razdoblju prošle godine, a novi poslovi se i dalje ugovaraju.Ukupna financijska realizacija povećana je za 93% u dinarima, odnosno 85,73% u dolarima, u prvom polugodištu ove godine, u odnosu na prošlu godinu. U Krušiku, gdje su potpisali ugovore o realizaciji poslova u sljedeće tri godine, očekuju da će ovogodišnji financijski rezultati biti među najboljima u povijesti tvornice.

 

1,5tisuća 
radnika

zaposlio je Krušik u posljednje četiri godine

“Po broju zaposlenih, Krušik je na prvom mjestu među vojnim tvornicama u Srbiji. Trenutno imamo ugovorene poslove vredne 276 milijuna dolara i kapacitete zaposlene sve do 2019. godine. Krušik će ove godine oboriti povijesni rekord u proizvodnji i izvozu, koji iznosi 80 milijuna dolara”, kaže direktor Krušika Mladen Petković. Vojna tvornica iz Čačka je u proteklom investicijskum ciklusu u izgradnju i osuvremenjivanje proizvodnje uložila oko 35 milijuna eura.

Otvaraju nove pogone

Otvoreno je nekoliko novih pogona: linija za završnu kemijsku zaštitu čahura srednjeg i velikog kalibra, objekt “Mehanička obrada rezanjem”, pogon za izradu čahura srednjeg i velikog kalibra (od 20 do 152 mm), kao i pogon za obradu streljiva velikog kalibra i laboracije (od 76 do 155 mm), što je ukupno 18.600 četvornih metara novih postrojenja u tvornici koja je u bombardiranju 1999. godine bila srušena do temelja.

“Proizvodimo za naše stalne kupce s Bliskog istoka, iz jugoistočne Azije, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, Europe, iz bivših republika SSSR-a. Imamo osigurane ugovore za punu zaposlenost kapaciteta i sljedeće godine, što će stvoriti uvjete za otvaranje novih radnih mjesta”, kaže direktor Slobode Zoran Stefanović.

Krušik treba strojare, strojobravare, metalostrugare i nekvalificirane radnike, kojih nema dovoljno na tržištu rada. Zato se na natječaje javljaju nezaposleni s fakultetskom diplomom, zaposleni u drugim tvrtkama, a prednjače žene.     

Komentirajte prvi

New Report

Close