Sveučilišta u SAD-u privukla rekordnih 40 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 27. siječanj 2016. u 22:00
Najveću donaciju od 400 milijuna dolara dobio je Harvard/FOTOLIA

Čak petinu donacija privuklo je 10 elitnih sveučilišta, a 50 posto novca došlo je od pojedinaca.

Iza američkih sveučilišta izrazito je uspješna financijska godina. Prema podacima Vijeća za pomoć obrazovanju (CAE), sveučilišta su lani privukla rekordnih 40,3 milijardi dolara donacija, osam posto više nego 2014. godine. Međutim, gotovo petina donacija otišlo je u elitnih 10 sveučilišta, a najviše je dobio Stanford – čak 1,6 milijardi dolara. Slijedi ga Harvard s 1,05 milijardi dolara donacija. Inače, ta dva sveučilišta na vrhu su ljestvice čak 14 godina od 16 koliko CAE objavljuje izvješće.

Ušteda poreznog novca
Podaci objavljeni u srijedu gotovo će sigurno potaknuti debatu o rastućoj nejednakosti koja se ogleda i u tome što bogati pojedinci doniraju elitna sveučilišta i tako perpetuiraju nejednakost. S druge pak strane, piše Financial Times, mnoštvo donatora tvrdi da na taj način omogućavaju školarine siromašnijim studentima i time šire pristup kvalitetnom obrazovanju. "Kada donatori daju novac za podršku akademskim aktivnostima ili izgradnju zgrada za laboratorije i učionice, to znači da porezni obveznici ne moraju dati novac za to", kaže John Walda, izvršni direktor Nacionalne udruge direktora koledža i sveučilišta (Nacubo).Petina udjela u donacijama koje su privukli prvih 10 sveučilišta do sada je najveći dio kolača od 2000. kada su dobili 15 posto donacija.

Najviše privlače snalažljivi
Bogati pojedinci donirali su novac u čak 50 posto slučajeva, što izravno, što kroz obiteljske zaklade. Najveću donaciju lani, ali i u povijesti, od 400 milijuna dolara darovao je Harvardu investitor John Paulson, "slavan" po predviđanju financijske krize 2008. zbog sloma drugorazrednih hipotekarnih kredita, na čemu je kasnije izvrsno zaradio.Objašnjenje zašto određena sveučilišta mogu privući velike svote donacija leži u zaposlenicima zaduženima za kontakte s donatorima, smatra Ann Kaplan, istraživačica u CAE-u. "Ako sveučilište ima snažan tim za donacije, donatori su skloniji dati velike donacije. Ako sveučilišta ne mogu upravljati imovinom bolje ili jednako dobro kao donator, malo je vjerojatno da će dobiti veće svote", ocjenjuje Kaplan.

Komentirajte prvi

New Report

Close