Evo kako Švedske elektrane koriste i odjeću iz H&M-a

Autor: Tomislav Pili , 27. studeni 2017. u 08:00
U Eskilstuni se nalazi središnje skladište švedskog trgovca odjećom/FOTOLIA

Elektrana-toplana u gradu Vasterasu ove je godine spalila 15 tona odjeće koja ne zadovoljava norme.

Namjera Šveđana da u idućih nekoliko godina postanu društvo neovisno o fosilnim gorivima dovela je do suradnje energetskog sektora s lancem trgovina odjećom Hennes & Mauritz (H&M).

Kako piše Bloomberg, termoelektrana-toplana u gradu Vasterasu, 100-njak kilometara sjeverozapadno od Stockholma, prelazi s korištenja ugljena i mazuta u proizvodnji energije na korištenje recikliranog drveta i otpada, uključujući i odjeću iz H&M-a. "Za nas je to gorivi materijal. Cilj nam je korištenje samo obnovljivog i recikliranog goriva", ističe Jens Neren, direktor nabave u tvrtki Malarenergi u čijem je vlasništvu 54 godine stara elektrana u Vasterasu.

 

650 tisuća

tona ugljena trošila je elektrana na vrhuncu 1996. godine

Plan je da elektrana već do 2020. postane postrojenje neovisno o fosilnim gorivima. Malarenergi je sklopio ugovor s gradskim vlastima obližnje Eskilstune čiji otpad spaljuje u elektrani. Dio tog otpada dolazi i iz središnjeg skladišta H&M-a koje se nalazi u tom gradu. Johanna Dahl, direktorica komunikacija H&M-a pojašnjava kako ne spaljuju odjeću koja je sigurna za upotrebu. "No, naša je zakonska obveza uništavanje odjeće koja nije u skladu s našim striktnim odredbama o korištenju kemikalija u tekstilnoj proizvodnji", istaknula je Dahl.

Tijekom ove godine elektrana je spalila oko 15 tona H&M-ove odjeće, ističe Jens Neren, što je vrlo mali udjel s obzirom na 400.000 tona ostalog otpada. Kako bi osigurao dovoljne količine goriva, Malarenergi osim iz Eskilstune otpad pribavlja iz još nekoliko švedskih gradova, a dio čak i uvoze iz Velike Britanije.

Za usporedbu, elektrana koja opskrbljuje 150.000 kućanstava na vrhuncu proizvodnje 1996. godine trošila je 650.000 tona ugljena godišnje. Inače, švedski energetski sustav gotovo da ne ispušta emisije stakleničkih plinova jer se temelji na hidroelektranama, vjetroelektranama i nuklearkama. Do kraja desetljeća u Švedskoj neće biti nijedne elektrane na fosilna goriva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close