Švedska vojna industrija gubi stotine milijuna eura

Autor: Tomislav Pili , 11. ožujak 2015. u 22:00
Švedska je treći najveći izvoznik oružja po glavi stanovnika

Zbog diplomatskog skandala u Kairu švedske kompanije iz obrambenog sektora gube trećeg najvećeg nezapadnog kupca naoružanja.

Švedski industrijalci osupnuti su najavom vlade lijevog centra da će prekinuti sporazum o izvozu oružja sa Saudijskom Arabijom uslijed diplomatskog skandala u Kairu.

Nakon što su predstavnici Saudijske Arabije blokirali obraćanje švedske ministrice vanjskih poslova Margot Wallström na sastanku Arapske lige u egipatskoj prijestolnici, "pukla je ljubav" između te dvije države. Ministrica je namjeravala govoriti o stanju ljudskih prava u arapskom svijetu što nije najbolje prihvaćeno među Saudijcima koji su njezin – iako neizrečeni – govor ocijenili potpuno neprihvatljivim. Premijer Stefan Löfven u utorak je na radiju izjavio kako se zbog skandala u Kairu vojni sporazum sa Riyadhom neće produžiti.

 

523milijuna

eura zaradila je švedska vojna industrija u Saudijskoj Arabiji od 2010. do 2014.

Sporazum o obrambenoj suradnji sklopljen je još 2005. i od samog je početka bio politički kontroverzan, ali je švedskoj vojnoj industriji – trećem najvećem svjetskom izvozniku oružja po glavi stanovnika – donio lijep prihod. Naime, Saudijska Arabija popela se na treće mjesto najvećih nezapadnih kupaca švedskog naoružanja. Samo prošle godine ta je država kupila švedskog naoružanja u vrijednosti 37 milijuna eura, a od 2010. do 2014. švedske kompanije zaradile su gotovo 523 milijuna eura. Sporazum se mora obnavljati svakih pet godina, a nevolja po industrijalce je što je u svibnju vrijeme za obnovu.

Stoga cijeli niz čelnika švedskih kompanija aktivno lobira kod vlade da se sporazum ipak nastavi jer su u opasnosti ugovori vrijedni milijarde švedskih kruna. U javnu se polemiku uključio i Jacob Wallenberg, član poznate švedske obitelji koja kontrolira udjele u 40 posto kompanija izlistanih na Stockholmskoj burzi. On je naglasio kako je "kredibilitet temeljno pitanje" za švedske kompanije koje posluju u inozemstvu, prenosi britanski Guardian. No, glasnogovornik Saaba je izjavio kako će ta kompanija nastaviti isporučivati radarske sustave Saudijskoj Arabiji, što im "dopušta i zakon". "Saudijska Arabija važan je kupac i tržište za nas", dodao je Saabov predstavnik.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ova vijest mi je pokvarila jutro. Sad ću čitav dan biti duboko zabrinut zbog gubitaka švedske vojne industrije.

Dok zapadnjaci dobro zaradjuju prodajom oruzja bliskoistocnim diktatorskim obiteljima nikog ne interesiraju tamosnja ljudska prava.

New Report

Close