Sve mlađe učenike testiraju na drogu

Autor: The New York Times , 21. listopad 2012. u 22:00
Američko školstvo otišlo je korak dalje u testiranjima na drogu

Navedena testiranja na drogu u nižim razredima američkih srednjih škola zbunjuje učenike, ali i ljute roditelje.

Dvanaestogodišnja kći Glenna i Kathy Kiederer poželjela se priključiti jednom sportskom klubu u srednjoj školi Delaware Valley Middle School, kao i klubu za izradu spomenara. Jednoga je dana roditeljima na potpis donijela obrazac za dopuštenje.

U njemu je pisalo da će, želi li sudjelovati u radu kluba ili momčadi morati pristati na testiranje za utvrđivanje prisutnosti droga. "Traže od dvanaestogodišnjakinje da piški u plastičnu čašu", zapanjena je Kathy Kiederer. "Naravno da mi to smeta. Krše joj pravo na privatnost zbog spomenara i sporta?" Baš poput profesionalnih sportaša, današnjim dvanaestogodišnjacima govori se da moraju dati uzorak urina žele li se baviti sportom ili glumiti u školskoj predstavi. Navedena testiranja na drogu u nižim razredima američkih srednjih škola, dakle u dobi od 11 do 14 godina, zbunjuje učenike, ali i ljute roditelje te zagovornike građanskih sloboda. Kierdereri su stoga pokrenuli sudski spor protiv školskog okruga Delaware Valley School District.

Tvrde da su ovim testom na droge prekršena prava njihove kćeri. Među državama u kojima se u nižim razredima srednje škole provode testovi na droge nalaze se Florida, Alabama, Missouri, Zapadna Virginija, Arkansas, Ohio, New Jersey i Teksas. "Pokrenuli smo ovaj projekt s ciljem podizanja svijesti o prevenciji droge", navodi Steve Klotz, pomoćnik predstojnika školskog okruga Maryville School District iz Missourija. Još nije zabilježen slučaj učenika iz nižih razreda srednje škole koji je bio pozitivan na droge kao što su steroidi ili ljudski hormon rasta. Tek na ponekom pozitivnom nalazu utvrđena je prisutnost marihuane. Američko je ministarstvo obrazovanja 2003. godine počelo odvajati sredstva za testove na drogu u nižim i višim razredima srednjih škola.

Posljednje subvencije ističu ove jeseni. "Testovi na drogu su posao vrijedan više milijuna dolara", tvrdi Linn Goldberg, pročelnica Odsjeka za promicanje zdravlja i sportsku medicinu pri Oregonskom fakultetu za zdravlje i znanost. "Tvrtke ulaze u škole i kunu se u izvrsnost tih testova. No provjeravaju li te škole sve podatke? Škole jednostavno ne znaju što učiniti." Kazna za pozitivni nalaz testa varira od upozorenja do isključenja iz momčadi. "Nalazi su pozitivni kod sve mlađe djece", kaže Matthew Franz, vlasnik tvrtke Sport Safe za proizvodnju testova na drogu iz Columbusa u Ohiju. "Zato se želimo obratiti vrlo mladim učenicima i od najranije dobi započeti s prevencijom."U Pennsylvaniji su Kiedereri prošle godine dobili sudski spor, pa im kći sada bez testiranja smije sudjelovati u svim izvannastavnim aktivnostima.

Mary Pilon

Komentirajte prvi

New Report

Close