Svakom alkoholnom piću vidjet ćemo točan sastav

Autor: Sergej Novosel Vučković , 20. ožujak 2017. u 14:30
Potrošači će biti obavješteni o tvarima ili proizvodima koji utječu na alergije/Fotolia

Propisuje se što mora biti na deklaraciji alkoholnih pića u prodaji u EU. Znat će se i od čega je vino, rakija i viski i koliko imaju energije u kilodžulima po gramu.

Na svim alkoholnim pićima, od laganih vina do najžešćih "špirita" koja se prodaju na tržištima Europske unije, ubuduće ćemo vidjeti od čega su napravljena i znat ćemo koliko su, ako su, hranjiva. Europska komisija propisala je proizvođačima obvezu navođenja popisa sastojaka sastojaka i nutritivne deklaracije za sva pića, te im dala godinu dana da izrade prijedlog kako bi potrošačima pružali potrebne informacije na etiketama alkoholnih proizvoda. 

Dobrovoljne inicijative
"Ovo izvješće podržava pravo ljudi u Europskoj uniji da budu u potpunosti informirani o tome što piju. Štoviše, ono ne otkriva nikakve objektivne razloge koji opravdavaju odsustvo popisa sastojaka i prehrambenih podataka o alkoholnim pićima", kazao je u povodu objave izvješća EK njen povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis, ističući da je su već razvijene brojne dobrovoljne inicijative iz sektora, koje rade na koncipiranju sastava budućih deklaracija na alkoholu.

 

69 posto

građana EU smatra da bi na deklaracijama hrane i alkoholnih pića trebale biti iste informacije

Prema uredbi EU o pružanju informacija o hrani za potrošače, iz 2011., a koja se primjenjuje od prosinca 2014. godine, svi prehrambeni i alkoholni artikli u prodaji na području Unije moraju imati istaknute i podatke o sastavu i nutritivnoj vrijednosti proizvoda. Iznimka su bili tek proizvodi s više od 1,2 posto alkohola.  Uredba se u državama članica EU nije primjenjivala strogo, a i sami proizvođači nisu je shvaćali obvezom pa je ovisila o njihovoj dobroj volji.  Pojedine države, među kojima i Hrvatska, sada su donijele ili predložile i svoje nacionalne mjere, zahtijevajući dodatne informacije o označavanju sastojaka za alkoholna pića. EK će svaki takav zahtjev morati razmotriti prije nego ih se usvoji, jer bi etiketiranje trebalo biti unificirano.

Ova odluka je i novost u smjeru veće zaštite potrošača, jer je dosadašnji pravilnik o obveznom objavljivanju sastojaka prehrambenih proizvoda isključivao one alkoholne.  Na bocama će deklaracije imati i podatke o energetskoj vrijednosti, količini masti, ugljikohidrata, šećera, bjelančevina i soli, baš kao i svako pakiranje, primjerice, tjestenine, sira, mesa ili smrznutog povrća.  "Što se tiče popisa sastojaka, kao u prijašnoj regulativi, ovim izvješćem traži se da se i na pakiranjima alkohola navodi i prisutnost tvari ili proizvoda koji izazivaju alergije ili netolerantnost. Iz toga će potrošači biti obavješteni o tvarima ili proizvodima koji utječu na alergije, poput sulfita u vinu", stoji u izvješću. Drugi sastojci koji se ne smatraju alergenima neće biti deklarirani, no alkoholnoj industriji omogućava se da potrošačima dobrovoljno osiguraju i informacije o tome. 

Bez tvrdnji o štetnosti
Što se tiče hranjive vrijednosti alkohola, proizvođači će je moći svoditi samo na onu energetsku, izraženu u kilodžulima po gramu (kj/g), a obračunavat će se počev od 29 kJ/g, što odgovara vrijednosti od 7 kilokalorija po gramu (kcal/g). Označavanje sastojaka vina podrazumijeva i enološke postupke i način proizvodnje, a kod označavanja jakih alkoholnih pića i navođenje sirovine za proizvodnju etilnog alkohola, te upotrijebljene količine.  Alkoholnoj industriji EK zabranjuje isticanje zdravstvenih tvrdnji o štetnosti konzumacije (kakve su, primjerice, na pakiranjima duhanskih proizvoda), i jedine koje su u tom tonu dopuštene su tvrdnje o smanjenju konzumacije ili njenom ukidanju.

Energetska vrijednost

Polovina bi smanjila potrošnju alkohola
Gotovo polovina ispitanika (49%) od 2031 u osam država, obuhvaćenih istraživanjem o utjecaju podataka o hrani na odluku potrošača o kupovini, iz 2014. godine, a u organizaciji Europskog konzorcija za bihevioralne studije, odgovorilo je da bi na pakiranju alkoholnih pića – piva, vina i žestica – htjela vidjeti informacije o energetskoj vrijednosti. Na osnovu te informacije, 16% ispitanika bi, kazali su, pokazalo namjeru smanjiti potrošnju alkohola.

Komentirajte prvi

New Report

Close