Svaki drugi auto u Norveškoj na ‘struju’

Autor: Poslovni dnevnik , 02. travanj 2019. u 21:59
Utjecaj vladinih poticaja/REUTERS

Električna vozila povećala ukupni udjel sa 21 na 31,2 posto.

Gotovo 60 posto svih novih automobila prodanih u Norveškoj tijekom ožujka bilo je potpuno električno, što je svjetski rekord koji je postavila zemlja koja želi okončati prodaju vozila na fosilna goriva do 2025. godine, priopćila je u ponedjeljak Federacija norveških cesta (NRF). 

Prodaja električnih automobila u Norveškoj tijekom 2018. godine porasla je na rekordnih 31,2 posto tržišnog udjela, s 20,8-postotnog udjela u 2017. godini, što je daleko ispred bilo koje druge zemlje.

Kupci su morali čekati dok su se proizvođači borili kako bi zadovoljili potražnju. Izuzimanje baterijskih motora od poreza nametnutih dizelskim i benzinskim automobilima uzdiglo je norveško tržište automobila, podigavši brendove poput Tesle i Nissana, te narušivši prodaju Toyote, Daimlera i drugih.

Porast električnih automobila na 58,4-postotni tržišni udio uslijedio je nakon što je Tesla, u ožujku, povećao isporuku svog Modela 3 srednje veličine, koji se prodaje za 51.400 dolara, dok je Audi započeo isporuku svojih e-tron sportskih terenskih vozila vrijednih 652.000 kruna.

Komentirajte prvi

New Report

Close