Svaka treća banka bilježi gubitke

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2016. u 21:59
Previsoki troškovi tjeraju na otkaze i gašenje podružnica

Na srpskom tržištu prisutno je 30 banaka, a stručnjaci smatraju da ih je previše.

Za bankarski sektor 2016. bit će izazovna jer je na srpskom tržištu prisutno previše banaka, ocjenjuje Zoran Petrović, predsjednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke. Konkurencija je, kako je rekao, visoka, ali statistički, gotovo svaka treća banka bilježi gubitke, dok na BDP od 33 do 34 milijarde eura dolazi 29 ili 30 banaka.

Ako pogledate profitabilnost bankarskog sektora mjereno relativnim pokazateljima, u 2014. samo je jedan posto povratka investiranog kapitala. Posljednjih pet-šest godina povrat investiranog kapitala je izuzetno nizak , rekao je Petrović i naveo da je najbolja godina bila 2010. s više od pet posto, dok je svake sljedeće godine povrat bio manji. Prema njegovim riječima, u usporedbi s drugim tržištima u regiji ili u središnjoj i istočnoj Europi, to je malo. Banarski sektor zato na strani troškova pokušava biti učinkovitiji, pa smanjuje broj zaposlenih i podružnica, a ono što nas čeka je nastavak tih trendova , smatra Petrović.

On smatra da se u sljedećem razdoblju, unatoč novim dolascima i investitorima, može očekivati daljnja konsolidacija bankarskog sektora. Oni sudionici na tržištu koji imaju mali udio i koji ostvaruju slabe rezultate, nemaju budućnost , rekao je Petrović, dodajući da će 2016. biti izazovna i za nastavaka rješavanja nenaplativih kredita (NPL).      

Komentirajte prvi

New Report

Close