Svađa u Rimu, ministar financija pred otkazom

Autor: Tomislav Pili , 18. rujan 2018. u 22:00
Nestranački ministar Giovanni Tria/REUTERS

Zamjenik premijera poručio je da ministar Giovanni Tria može ‘ići kući’ ako ne dopusti univerzalni dohodak.

Talijanska vlada i dalje se ne može dogovoriti kako će izgledati proračun za iduću godinu, a ministru financija "trese" se fotelja jer ne želi udovoljiti populističkim zahtjevima Pokreta pet zvijezda (M5S).

Lider te stranke i potpredsjednik vlade Luigi Di Maio u utorak je izjavio za list La Stampa kako bi ministar Giovanni Tria mogao izgubiti posao ako i dalje bude odbijao uvođenje univerzalnog dohotka za siromašne od 780 eura mjesečno. "Oni ne žele da uvedemo univerzalni dohodak… ako će tako biti i dalje, Tria može ići kući", kazao je Di Maio. Podsjetimo, "plaća za siromašne Talijane" najvažnije je predizborno obećanje M5S-a.

Di Maiova poruka nestranačkom ministru nastavak je sukoba o pitanju visine proračunskog manjka. Vlada u Rimu sastala se u ponedjeljak kako bi raspravila proračun za 2019., ali bez konkretnog rezultata. Sastavljanje proračuna pozorno se prati izvan Italije jer bi probijanje granica deficita koje je bivša vlada dogovorila s Europskom komisijom zatreslo financijska tržišta s obzirom da je Italija treća ekonomija eurozone.

Tržišta strahuju da će deficit značajno narasti kako bi se financiralo povećanje socijalnih davanja i poreznih rezova koje su obećavale vladajuće stranke.  Dnevne novine Corriere della Serra objavile su kako je Tria odlučan spriječiti da deficit proračuna bude iznad 1,6 posto BDP-a. To bi bilo dvostruko više od dosadašnjeg cilja od 0,8 posto, no niže nego što su tržišta donedavno očekivala. Izvor iz vlade tvrdi kako i Di Maio i lider desničarske Lige Matteo Salvini žele deficit između dva i 2,5 posto. Vlada mora odrediti ograničenje deficita i zaduživanja do 27. rujna i predstaviti proračun do 20. listopada.

Komentirajte prvi

New Report

Close