Svađa Rima i Bruxellesa oko visine deficita

Autor: Tomislav Pili , 08. svibanj 2019. u 21:59
Talijanski premijer Giuseppe Conte/REUTERS

Proljetne prognoze Komisije podigle tenzije.

Opet je zaiskrilo između Bruxellesa i Rima nakon što je Europska komisija u proljetnim projekcijama najavila kako će Italijaveć iduće godine najvjerojatnije prekršiti pravila o proračunskom deficitu.

Europska komisija smatra da će talijanski manjak proračuna ove godine dosegnuti 2,5 posto BDP-a, a iduće godine rupa u riznici proširit će se na 3,5 posto.

Takva predviđanja sugeriraju da Italija neće poštivati prijašnja obećanja koje je dala Bruxellesu kako proračunski manjak neće prijeći 2,04 posto. Podsjetimo, oko visine proračuna talijanska vlada mjesecima se "natezala" s Komisijom željeći povećati javnu potrošnju radi ispunjenja predizbornih obećanja.

Isprva je Italija htjela povećati proračun na 2,4 posto. Projekcije za iduću godinu znače da će Rim prekršiti fiskalna pravila koja ne dopuštaju deficit viši od tri posto vrijednosti gospodarstva.

Na reakciju Rima nije trebalo dugo čekati. Premijer Giuseppe Conte izjavio je kako se prognoze Europske komisije "čine nepristojnima" i pokazuju "prejudicirani stav", prenosi novinska agencija Ansa.

Nadovezao se i koalicijski partner Pokret pet zvijezda priopćenjem u kojem je stajalo da Europska komisija pokušava "politički pogoditi vladu korištenjem lažnih procjena". Europske prognoze pokazuju i da će talijanski BDP ove godine rasti najsporije u eurozoni, za svega 0,1 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close