Svađa na europskoj krajnjoj desnici

Autor: Poslovni.hr , 20. travanj 2014. u 14:20
Nigel Farage, čelnik UKIP-a (Foto: Reuters)

Nigel Farage, kojega je osnivač vlastite stranke UKIP optužio za rasističke izjave, neće u koaliciju s Nacionalnom frontom Marie Le Pen “zbog predrasuda i antisemitizma”

Europska krajnja desnica uoči izbora za Europski parlament se ne štedi  međusobnim optužbama za rasizam i antisemitizam. Marie Le Pen, čelnica francuske Nacionalne fronte optužila je Britanca Nigela Faragea za klevetu nakon što je u ime svoje euroskeptične stranke UKIP odbio njezin poziv na formiranje koalicije zbog "predsrasuda i antisemitizma u njezinoj stranci", iako Le Pen, kako je rekao, "ima neke dobre kvalitete te je postigla velike stvari". Le Pen nije ostala dužna pa ga je u intervjuu za Sunday Times optužila da je izrekao "klevetničke i izrazito antipatične izjave" kako bi povećao svoju popularnost.

"Klevetati svoje bližnje kako bi sebe predstavili bjeljim od bijeloga nije korektno. On to radi samo zbog izbora", kazala je Le Pen koja nije slučajno spomenula bjelinu. Svađa je uslijedila nedugo nakon što je Alan Sked, osnivač UKIP-a, u jednom intervjuu opisao Faragea kao alkoholičara i rasista te ponovio svoje tvrdnje da je UKIP-ov čelnik barem jednom crnopute ljude nazvao rasističkim nazivom "crnčuge". Farage je takve tvrdnje snažno demantirao. Farageov UKIP je 2013. godine držao devet od 73 britanska mjesta u Europskom parlamentu, a na lokalnim izborima u Britaniji 2013. godine iznenadio je brojem glasova nakon najboljeg rezultata neke stranke u povijesti britanskog parlamentarizma izvan "velike trojke" koju čine konzervativci, laburisti i liberali.   

Komentari (1)
Pogledajte sve

englezi čak i kada nude desničare, to rade u obliku kukavičjeg jajeta.

New Report

Close