Susret Putin-Erdogan na BRICS summitu

Autor: Poslovni dnevnik , 26. srpanj 2018. u 21:59
Vladimir Putin/Reuters

Putin će promicati multipolarni svjetski poredak, kažu u Kremlju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u Johannesburg u četvrtak na drugi dan summita zemalja BRICS-a koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. 

Očekuje se da će se Putin sastati s više predsjednika, uključujući turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana. 

Putin na summitu namjerava promicati multipolarni svjetski poredak, informacijsku sigurnost  i napore za borbu protiv terorizma, objavili su ruski državni mediji navodeći izvor iz Kremlja.

Očekuje se da će teme razgovora biti i veliki sukobi kao što je sirijski građanski rat i pokušaji denuklearizacije Korejskog poluotoka. Službena tema summita je "suradnja u cilju uključivog rasta i podjele prosperiteta", no postoji veliki rizik da trgovinski rat potpuno zavlada u raspravama.

Pet zemalja je u lipnju osudilo "protekcionizam" SAD-a koji "potkopava" svjetski gospodarski rast". Trumpov sve oštriji stav prema pitanju svjetske trgovine rasplamsao je strah od sveopćeg trgovinskog rata nakon što je uveo carine na kineske proizvode u vrijednosti više desetaka milijardi dolara, kao i carine na čelik i aluminij iz EU-a, Kanade i Meksika.

Kina je stoga najavila da će osnažiti suradnju s drugim zemljama u razvoju, poput skupine BRICS, kako bi se suprotstavila "trgovinskom protekcionizmu".

Komentirajte prvi

New Report

Close