Fali im petsto zaposlenika iz tražene djelatnosti, a sada ih još najmanje tristo želi dati otkaz

Autor: Poslovni.hr , 31. listopad 2019. u 11:35
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministarstvo javne uprave Crne Gore provodi Plan optimizacije javne uprave tijekom kojeg je mislilo povećavati učinkovitost javne uprave davanjem otpremnina birokratima, no za raskid ugovora o radu javili su mu se najviše zaposlenici iz tražene djelatnosti gdje vlada veliki nedostatak radnika.

Sindikat doktora medicine objavio je zabrinjavajuće podatke o broju medicinskih radnika koji su se prijavili na javni poziv Ministarstva javne uprave za raskid ugovora o radu. Na poziv se javilo 296 liječnika i medicinskih djelatnika, što je najveći broj u javnom sektoru, piše portal Investitor.me.

Prema podacima Ministarstva javne uprave koje prenosi Dan, na javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine ukupno se prijavilo 1.752 zaposlena.

Sporazumni raskid radnog odnosa realizira se u okviru Plana optimizacije javne uprave 2018-2020. kako bi se smanjili troškovi iz budžeta i smanjio broj zaposlenih.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja, Crnoj Gori nedostaje oko 200 liječnika i preko 300 medicinskih sestara.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je za Dan da ne znaju točno koliko je doktora tražilo odlazak uz isplatu otpremnine, ali da među njenim kolegama vlada veliko nezadovoljstvo zbog niskih zarada i odnosa državnih institucija prema tom pozivu.

Ona je kazala da doktori medicine u Crnoj Gori primaju 550 eura, specijalisti 650, a subspecijalisti oko 700 eura.

“Nezadovoljstvo zdravstvenih radnika je ogromno, što potvrđuje i činjenica da je najveći broj zaposlenih u sektoru zdravstva izrazio spremnost da napusti radno mjesto. Suočavamo se i s problemom da nam se na natječajima na ključnim specijalizacijama ne javljaju kandidati. Ovo je posljedica činjenice da liječnik specijalist ima plaću nižu od zaposlenog na rampi tunela Sozina i drugih javnih poduzeća”, ističe Popović Samardžić.

Ona je kazala da bi Vlada trebala omogućiti povećanje plaća za 300 eura i da se potrudi da, umjesto sredstava za luksuz dužnosnika, novac ode onima koji spašavaju živote građana.

“Imamo situaciju da je već preko 150 doktora napustilo zdravstveni sistem prethodnih pet godina. Ako mi ne možemo osigurati 15 do 20 milijuna eura za povećanje plaća od 300 eura neto, onda se pripremite da izdvojite 50 milijuna ili više za liječenje sa strane i za dovođenje doktora sa strane. Svi mladi doktori uče njemački jezik. Sigurni smo da će naš prijedlog naići na otpor pojedinih struktura iz jednostavnog razloga što naš prijedlog zahtijeva postavljanje prioriteta. Dakle, možda bude potrebe za preusmjeravanjem novca s nekih budžetskih stavki kao što su službena vozila i vozači, službeni telefoni, službena putovanja, kupovina stanova za potrebe javnih dužnosnika, dodjela 13. plaće u organima javne uprave, dodjela varijabile, dodjela naknade i za prisustvo u radnim tijelima i komisijama, na stavku ‘zarade za doktore medicine'”, navela je.

Komentirajte prvi

New Report

Close