Suša uništila 40% poljoprivredne proizvodnje u RS-u

Autor: Poslovni dnevnik , 02. kolovoz 2017. u 22:00
Negativne posljedice suše osjetit će se i u stočarskoj proizvodnji Republike Srpske/Ivica Galović/PIXSELL

Urod će ove godine biti znatno manji, a voćari traže proglašenje stanja elementarne nepogode da bi nadoknadili štetu.

Zbog velikih suša koje će urod voća, povrća i krmnog bilja smanjiti za 40 do 50 posto, a u nekim dijelovima ga neće uopšte ni biti, vlada Republike Srpske će za desetak dana ponovno razmatrati mjere koje bi trebalo  poduzeti na ublažavanju štete.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekli su da je izrazita suša, uz snježne padavine i mraz koji su početkom ove godine nanijeli veliku štetu poljoprivredi, obilježila ovu proizvodnu godinu, za koju se po nizu pokazatelja može reći da je jedna od najsloženijih u posljednjih pet godina.  "Imajući u vidu padaline, koje su dva do četiri puta manje od višegodišnjeg prosjeka, već sada se može zaključiti da je ovo ekstremno sušna godina, a kako se u kolovozu i rujnu nastave toplotni valovi i manjak padalina, može se govoriti o elementarnoj nepogodi", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, uputio je vladi RS i resornom ministarstvu zahtjev za proglašenje stanja elementarne nepogode. "Proglašenjem stanja elementarne nepogode zbog mraza i suše i nadoknadom dijela štete, poljoprivrednim proizvođačima dali biste prijeko potrebnu pomoć za opstanak i nastavak proizvodnje", poručio je Dojčinović.  Dosadašnje procjene stručnih službi ministarstva govore da će obujam proizvodnje kukuruza, industrijskog i krmnog bilja, voća i povrća biti smanjen za oko 450.000 tona, što je oko 40 posto, navode Nezavisne novine.

 Na nekim površinama neće uopšte biti uroda, na nekima će biti smanjen za 50 posto, dok će na jednom dijelu površina posljedice biti slabije.  

"Negativne posljedice će se osjetiti i u stočarskoj proizvodnji zbog drastičnog smanjenja proizvodnje stočne hrane, mesa i mlijeka, te stočnog fonda, a usto smanjit će se i ponuda domaćih proizvoda, što će utjecati na rast cijena i povećanje uvoza", ističu u ministarstvu. Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, kaže da je nerealno očekivati od nadležnih da proglase stanje elementarne nepogode jer bi onda morali nadoknaditi svu nastalu štetu, a koja će, prema prvim procjenama, do kraja sezone iznositi 400 milijuna KM (oko 1,6 mlrd. kuna). 

Komentirajte prvi

New Report

Close