Sunce u Europi neisplativo

Autor: Petra Bulić/VLM , 23. lipanj 2013. u 21:59
Intersolar je najveći svjetski sajam solarne energije

U Europi ove godine 35% manje solarnih modula.

Šesto izdanje najvećeg svjetskog sajma solarne energije, Intersolar Europe, prošloga je tjedna u München privuklo oko tisuću i pol izlagača te 50.000 posjetitelja.

 

10posto

je očekivani skok prodaje solarnih modula u svijetu

Iako je solarna tehnologija u EU trenutno u krizi, Azija bilježi ubrzani rast, a diljem svijeta nastaju nova tržišta, moglo se čuti na Intersolaru. Do sada je glavni pokretač rasta bila Europa, na koju je krajem 2012. godine otpadalo oko 70 posto svih instaliranih solarnih modula. Najveća tržišta bile su Njemačka i Italija gdje solarna energija pokriva više od pet posto ukupnih potreba za električnom energijom. No, u Europi, a posebno na dva najveća tržišta, ove se godine očekuje manje instaliranja solarnih modula, i to prije svega zato jer su znatno smanjene zakonom regulirane otkupne cijene za solarnu struju, koja tako postaje manje unosna. No, na pad će svakako utjecati i protudampinška carina koju je Europska komisija uvela na kineske solarne module, smatraju u američkom institutu IHS, čiji analitičari procjenjuju da će prodaja solarnih modula u Europi ove godine pasti čak 35 posto.

No, zato se u ostatku svijeta očekuje skok prodaje za 10 posto, pri čemu bi Kina trebala biti ključno tržište. Na Intersolaru su u središtu pozornosti bila i rješenja za pohranjivanje proizvedene energije. Riječ je o sustavima koji su još relativno skupi, ali se slijedećih godina očekuje smanjenje troškova zahvaljujući inovacijama i masovnijoj proizvodnji.

Komentirajte prvi

New Report

Close