Šumski požari u Australiji uništili i tamošnji turizam

Autor: Tomislav Pili , 16. siječanj 2020. u 22:00
Vatrena stihija pogodila je i nekoliko obalnih gradova/REUTERS

Krovna organizacija turističke industrije štetu procjenjuje na 680 milijuna dolara i traži pomoć države.

Krovna australska turistička organizacija procijenila je da su katastrofalni šumski požari koji već nekoliko mjeseci haraju zemljom prouzročili štetu turističkoj industriji od milijardu australskih dolara (680 milijuna američkih dolara).

Stoga su predstavnici turističkog sektora na sastanku s ministrom turizma Simonom Birminghamom u četvrtak zatražili državnu pomoć u prevladavanju posljedica.

Požari su do sada uzeli 29 života i uništili područje veličine Bugarske. Pogodili su i nekoliko obalnih gradova, i to na vrhuncu turističke sezone. "Ljudi su praktički prestali putovati", izjavio je za Reuters Simon Westaway, izvršni direktor Australskog vijeća turističke industrije (ATIC).

Kako je pojasnio, slike opožarenih područja vrlo loše djeluju na globalnom tržištu. K tome, tenisači na Australian Openu, prvom Grand Slam turniru u godini, žale se na zagađenje zraka od dima u Melbourneu što je dodatno negativno odjeknulo u svijetu.

Australsko gospodarstvo vrijedi 1,95 bilijuna australskih dolara, a turizam ima tri posto udjela. Australiju godišnje posjeti 9 milijuna stranih turista, a sve više raste udjel domaćih turista.

Simon Westaway ističe kako je udjel otkazanih rezervacija smještaja u turističkim mjestima koja nisu izravno na udaru vatrene stihije dosegao 60 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close