Sukob SAD-a i EU smanjit će proizvodnju čelika u BiH

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2018. u 22:00
Zenički ArcelorMittal najveći je BiH izvoznik, Foto: PD

ArcellorMittal proizvest će 30 posto manje i poslati radnike na čekanje, a u cijeloj zemlji ugroženo 10.000 radnih mjesta.

Zaštitne mjere za tržište čelika i aluminija koje Europska unija od 15. srpnja uvodi kao odgovor na poteze SAD-a bit će pogubne za industriju čelika u BiH kojoj su zemlje Unije tradicionalno tržište ako državne vlasti, pozivajući se na Sporazumu i stabilizaciji i pridruživanju, ne zaštite ovu proizvodnju, prenosi RTV Slon.

Iz kompanije ArcelorMittal Zenica, najvećeg BiH izvoznika, upućuju ozbiljna upozorenja vlastima. “Ovo će nas primorati da odmah poduzmemo određene mjere u smanjenju proizvodnje za više od 30% unutar jednog mjeseca, što će dovesti do prvog koraka – slanja radnika na čekanje. Vlada BiH treba poduzeti sve kako bi uvjerila EU da treba poštivati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji jamči slobodnu trgovinu za industriju čelika u BiH sve dok ona ne šteti poslovnom okruženju u EU”, rekao je za Federalnu televiziju Biju Nair, glavni direktor ArcelorMittala.

Na udaru će se naći ekonomija BiH, jer nije riječ samo poslovanje jedne kompanije, posljedice će osjetiti sektor transporta i energetike, ali i veliki broj malih i srednjih poduzeća, kooperanata proizvođača čelika. Upravo zato i nadležno državno ministarstvo mora biti uključeno u ovu situaciju, iako je riječ o odnosu jedne kompanije i posebnog tijela Europske unije, navodi se.

Izvjesno da će se, izostanu li adekvatni potezi domaćih vlasti, na udaru naći i oko 10.000 radnika izravno i neizravno zaposlenih u industriji čelika u BiH. Pozitivno je što su u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH svjesni mogućih posljedica zaštitnih mjera EU po ekonomiju BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close