Suđenje Mladiću: Znalo se da će srebrenički muslimani biti ubijeni

Autor: Agencija VLM , 31. svibanj 2013. u 09:42
Photo: EPA/TOUSSAINT KLUITERS

Popović mi je rekao da će žene i djeca biti prebačeni u Kladanj, a vojno sposobni muškarci će biti izdvojeni, kazao je Nikolić

U nastavku suđenju u Haagu bivšem zapovjedniku vojske Republike Srpske, svjedok Momir Nikolić (56) tadašnji časnik za sigurnost Bratunačke brigade zbog progona muslimana osuđen na 20 godina zatvora, posvjedočio je kako su časnici znali da će muškarci iz Srebrenice biti pobijeni. To mu je, kako prenosi agencija Beta, u srpnju 1995. u Bratuncu neposredno prije početka sastanka Mladića s časnicima nizozemskog bataljuna i predstavnicima srebreničkih muslimana, rekao, također "bezbednjak" Vujadin Popović koji je nepravomoćno osuđen na doživotni zatvor zbog zločina nad muslimanima u Srebrenici. 

– Popović mi je rekao da će žene i djeca biti prebačeni u Kladanj, a vojno sposobni muškarci će biti izdvojeni… Pitao sam što će s njima biti, a Popović je, onako arogantno, u svom stilu, rekao "Balije sve treba pobiti" – posvjedočio je Nikolić dodajući da kada je počela "evakuacija" ili kako se izrazio "prisilno premještanje" žena i djece, vidio brojne visoke časnike VRS predvođene Ratkom Mladićem.

– Prvi signal da nešto ne valja, bilo je postupanje vojnika VRS prema muslimanskim muškarcima koje su u Potočarima odvajali od obitelji i odvodili u obližnje kuće. Oduzimali su im osobnu imovinu i bacali na jednu ogromnu hrpu. Prijetili su im, pljuvali ih, maltretirali ih, svašta im govorili. To sam osobno vidio – rekao je Nikolić dodajući kako je, prema njegovoj procjeni, u Potočarima bilo 35 do 40 tisuća muslimana, a među njima 1500 do 2000 vojno sposobnih muškaraca koji "nisu svi bili vojno angažirani".

Mladiću u Haagu sude za genocid nad više od 7000 srebreničkih muslimana i progon na tisuće žena i djece iz Srebrenice.

Komentirajte prvi

New Report

Close