Sud presudio da Rusija mora dioničarima Jukosa platiti 50 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. srpanj 2014. u 11:46
Foto: Reuters

Sud u Haagu trebao bi tijekom dana objaviti da Rusija mora platiti odštetu bivšim dioničarima Jukosa.

Stalni arbitražni sud u Haagu presudio je u korist skupine dioničara bivšeg ruskog naftnog diva Jukosa, odredivši da im ruska država mora isplatiti naknadu od otprilike 50 milijardi dolara, objavio je u ponedjeljak ruski poslovni list Kommersant pozivajući se na neimenovan izvor.

Sud u Haagu trebao bi tijekom dana objaviti da Rusija mora platiti odštetu bivšim dioničarima Jukosa, nekadašnjeg najvećeg proizvođača nafte u Rusiji, i to u visini polovine tužbenog zahtjeva od 100 milijardi dolara, objavio je list.

Tužbu u Haagu prije gotovo jednog desetljeća podnijele su podružnice gibraltarske Group Menatep, kompanije putem koje je Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji čovjek Rusije, kontrolirao Jukos. Group Menatep sada postoji kao holding kompanija GML a Hodorkovski više nije dioničar niti u GML-u niti u Jukosu.

Grupa dioničara Jukosa tužila je Moskvu, zatraživši odštetu od 100 milijardi dolara zbog izvlaštenja iz kompanije koju je kontrolirao Hodorkovski.

Hodorkovski, koji nije sudjelovao u podizanju tužbe, uhićen je 2003. a 2005. osuđen za utaju poreza. Njegova kompanija, nekada vrijedna 40 milijardi dolara, razbijena je i nacionalizirana, a većina njezine imovine predana Rosneftu, tvrtki koju vodi Igor Sečin, bivši savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Iz Rosnefta nisu bili dostupni za komentar.

Ruski čelnik Vladimir Putin pomilovao je Hodorkovskog u prosincu 2013., nakon što je proveo 10 godina u zatvoru.

Kako piše ruski poslovni list, sud je presudio da je Rusija prekršila međunarodnu energetsku povelju usvojenu 1991. koja uređuje pravna pitanja vezana za ulaganja u energetski sektor. Sud je također presudio da Rusija mora početi plaćati naknadu do 2. siječnja iduće godine, ili će se u suprotnom suočiti s kamatama na kaznu.

Lavrov: Rusija će iskoristiti sve zakonske mogućnosti

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je danas da bi Moskva mogla podnijeti žalbu protiv presude suda u Haagu.

"Čuo sam jutros izvješća da se očekuje takva presuda", kazao je na konferenciji za novinare, dodavši da će pričekati objavu presude prije komentiranja.

"Ruska strana, agencije koje predstavljaju Rusiju u ovom procesu, bez sumnje će iskoristiti sve raspoložive zakonske mogućnosti kako bi obranila svoju poziciju", izjavio je Lavrov.

Nešto kasnije ovoga tjedna, u četvrtak bi Europski sud za ljudska prava (ECHR) trebao objaviti svoju odluku o tužbi Jukosa protiv Rusije, najvila je danas glasnogovornica Jukosa.

Jukosova tužba pred ECHR-om u ime dioničara Jukosa nije povezana s tužbom dioničara u Haagu. U tužbi pred ECHR-om tvrdi se da je Jukos nezakonito lišen posjeda putem nametanja lažnih poreza i lažnih aukcija glavne imovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close