Sud osporio Matijevićevu kupovinu hotela Slavija Lux

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2018. u 21:59
Petar Matijević platio je 6,5 milijuna eura za hotel Slavija Lux u središtu Beograda/ Marko Mrkonjić/PIXSELL

Vlasnik IM Matijević prihvatio je odredbu da hotel neće moći preuzeti dok se ne utvrdi je li dražba zakazana zakonito.

Hotel Slavija Lux ipak nije trebao biti prodan prije nego što se pravomoćno ne utvrdi duguje li tvrtki Fil Šar dva milijuna eura, odlučio je Privredni sud u Beogradu, čime je ukinuto rješenje javnog izvršitelja Marka Vukićevića na temelju kojeg je održana dražba i hotel u središtu Beograda prodan tvrtki Mat Real Estate Petra Matijevića, vlasnika IM Matijević, piše Danas.

On je prihvatio odredbu da objekt neće moći preuzeti dok Privredni sud ne odluči je li dražba zakazana zakonito. Prema saznanjima Danasa, Matijević je poštovao rok od 15 dana i uplatio iznos od 6,5 milijuna eura. Uprava hotela osporava da je ostao bilo kakav dug iz zajedničkog posla organizacije kockarnice s Fil Šarom. Tadašnji vlasnik te tvrtke bio je Branislav Šaranović, a nakon što je ubijen, zahtjev za naplatu je podnijela njegova supruga Katarina, koja je nasljedila Fil Šar kao tvrtku bez imovine, prometa i zaposlenih, registriranu u Austriji.

Poslovodstvo Slavije objašnjava kako je arbitražno vijeće, sastavljeno od pravnika, povjerovalo njenoj tvrdnji da je Šaranović ulagao u taj posao, ali je ipak bez ekonomskog vještačenja smanjilo ukupno potraživanje od oko sedam na dva milijuna eura.  Na odluku arbitraže nije moguće uložiti prigovor, ona je izvršna i jedino se može osporiti u parnici, koju su Hoteli Slavija pokrenuli, tražeći od izvršitelja da odloži prodaju do dobivanja pravomoćne presude. To je prihvatio Privredni sud. 

"Izvršni dužnik je argumentirao da bi zbog provođenja izvršenja pretrpio nenadoknadivu štetu, veću od one koju bi zbog odlaganja pretrpio izvršni vjerovnik", navodi se u rješenju Privrednog suda. Dodaje se da Srbija i Austrija nemaju potpisan bilateralni sporazum o priznanju i izvršenju sudskih odluka u obligacijskim sporovima, što bi dodatno otežalo mogući povrat novca, ako bi se utvrdilo da dug ne postoji.

Također, sud ističe i da je vrijednost hotela višestruko veća od duga koji navodi Fil Šar, kao i da je to potraživanje osigurano, jer je u katastar upisana zabilježba rješenja o izvršenju.Ročište drugog postupka, koje se odnosi na tužbu za poništenje odluke Arbitražnog vijeća o potraživanju Fil Šara od beogradskog hotela Slavija, održat će se 6. veljače.  

Komentirajte prvi

New Report

Close