Subvencije za nove traktore do 50 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 23. prosinac 2019. u 21:59
Pomoć farmerima koji obrađuju male površine/ MARIJAN SUŠENJ/PIXSELL

Za male srpske farmere.

Srbija će sljedećih dana objaviti uvjete za nabavu traktora subvencioniranu iz državnog proračuna. Ta pomoć namijenjena je poljoprivrednicima koji se zbog malih površina koje obrađuju nisu mogli natjecati za kupovinu mehanizacije iz IPARD fonda.

Kako je za Politiku rekla Biljana Petrović, direktorica Uprave za agrarna plaćanja, u Srbiji postoje dvije mjere za nabavu traktora. Sredstva iz IPARD-a namijenjena su farmerima koji obrađuju od dva do sto hektara zemlje i te uvjete zadovoljava veliki broj proizvođača.

Ali dio farmera koji također trebaju obnoviti mehanizaciju nisu se mogli natjecati zbog malih površina koje obrađuju.

Novac koji daje država, za razliku od IPARD-a, može se dobiti na način da se zahtjev za subvenciju podnese tek nakon što je poljoprivrednik kupio stroj.

Kod IPARD-a korisnik dostavlja predračun za odobravanje poticaja, a investiciju započinje tek kada dobije rješenje. "Da sam poljoprivrednica, bila bih vrlo zainteresirana za državnu pomoć ako znam da će mi povrat novca biti 50 posto.

Odnosno, 65 posto za proizvođače u nerazvijenim područjima, a najviše 800.000 dinara (oko 6800 eura). Mislim da će odaziv biti veliki jer donosi korist malim proizvođačima", objašnjava Biljana Petrović.

Ona dodaje da je ideja da se iz državnog proračuna subvencionira traktore koji se sklapaju ili proizvode u Srbiji, a koji po procjenama stoje od 8000 eura (bez PDV) do oko 20.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close