Subaru uspjeh gradi na jeftinim radnicima

Autor: Tomislav Pili , 29. srpanj 2015. u 21:59
Prihodi udvostručeni od 2011./Reuters

Japanska tvrtka zapošljavajući tražitelje azila štedi 50 posto na troškovima rada.

Iako ga krasi imidž socijalno osjetljive kompanije, japanski proizvođač autombila Subaru svoj streloviti uspjeh posljednjih godina zaslužuje jeftinoj imigrantskoj radnoj snazi iz sive zone tržišta rada.

Prihodi Subarua u posljednjih su se četiri godine udvostručili na 23 milijarde dolara, a dobit je skočila s 200 milijuna na 3,4 milijarde dolara. Ono što je manje poznato jest da je rezultat ostvaren na vrlo malim plaćama radnika iz Bangladeša, Nepala i Kine, piše Reuters. U tvornici u gradu Oti strani su radnici plaćeni upola manje od japanskih radnika odnosno 6,6 dolara po satu, a kod Subaruovih dobavljača dijelova dobivaju tek trećinu iznosa – 3,3 dolara po satu. Međutim, Subaru nije usamljen u korištenju jeftine radne snage.

Zbog sve izraženijeg manjka domaće radne snage zbog starenja stanovništva te restriktivnog legalnog useljavanja u Japan, tamošnje kompanije koriste sivo tržište rada zapošljavajući tražitelje azila ili mlade koji dolaze kroz programe trogodišnjeg pripravništva. Taj se program već našao na meti kritika Ujedinjenih naroda, a prema Reutersovim kalkulacijama, Subaru zapošljava 339 kineskih pripravnika. Na njihovim plaćama godišnje štedi gotovo četiri milijuna dolara. Subaru je odbio komentirati ove procjene. Također su poručili kako su strani radnici u njihovim tvornicama tretirani jednako kao i japanski kolege, piše Reuters.  

Komentirajte prvi

New Report

Close