Stvara se najveća kompanija u industriji vađenja zlata na svijetu vrijedna preko 18 milijardi dolara

foto: Getty Images foto: Getty Images

Transakcija je opisana kao spajanje dvije kompanije ali se zapravo radi o preuzimanju budući da će Barrickovi investitori u zajedničkoj kompaniji imati većinski udio od 66,6 posto.

Kanadski rudarski div Barrick Gold kupio je konkurenta Randgold Resources fokusiranog na Afriku, čime će nastati najveća kompanija u industriji vađenja zlata u svijetu, vrijedna 18,3 milijarde dolara, priopćile su kompanije u ponedjeljak.

Transakcija je opisana kao spajanje dvije kompanije ali se zapravo radi o preuzimanju budući da će Barrickovi investitori u zajedničkoj kompaniji imati većinski udio od 66,6 posto. Ostatak će pripasti Randgoldovim dioničarima.

Novonastala kompanija zadržat će naziv Barrick, a njezinim dionicama trgovat će se na burzama u New Yorku i Torontu. Uvrštenje Randgoldovih dionica u kotaciju Londonske burze bit će otkazano.

"Odbori Barrick Gold Corporationa i Randgold Resources Limiteda sa zadovoljstvom objavljuju da su postigli sporazum o uvjetima preporučenog spajanja na principu zamjene dionica... kako bi stvorili vodeću rudarsku kompaniju za vađenje zlata", stoji u priopćenju.

Prema sporazumu, dioničari Randgolda dobit će 6,1280 novih Barrickovih dionica za svaku Randgoldovu dionicu.

Izvršni predsjednik kanadske kompanije John L. Thornton obavljat će istu dužnost i u novonastaloj kompaniji dok će izvršni direktor Randgolda Mark Bristow zadržati taj položaj u novoj kompaniji.

"Povezivanje Barricka i Randgolda stvorit će novog predvodnika u stvaranju vrijednosti u industriji vađenja zlata", naveo je Thornton u priopćenju.

Dodao je da će se tom transakcijom pod istim krovom naći "najveći portfelj imovine za vađenje zlata u svijetu, s dokazanim menadžerskim timom koji je u proteklih deset godina dioničarima ostvarivao prinose među najbolja u svijetu kada je u pitanju sektor vađenja zlata".

Grupa će imati kombiniranu tržišnu kapitalizaciju od 18,3 milijarde dolara, te ukupne godišnje prihode od oko 9,7 milijardi dolara.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!