Strmoglavi pad izravnih stranih ulaganja u RS

Autor: Poslovni dnevnik , 19. siječanj 2016. u 21:59
Foto: Thinkstock

U prvih šest mjeseci 2015. godine izravna strana ulaganja iznosila su samo oko 272 milijuna kuna.

Strane investicije u Republici Srpskoj u velikom su padu, izravna strana ulaganja u RS u prvih šest mjeseci prošle godine iznosila su samo 68 milijuna KM (oko 272 mil. kuna), što je manje nego proteklih desetak godina, javlja portal Capital.ba. Republika Srpska se već godinama ne može pohvaliti značajnijim iznosom stranih ulaganja, a ako je suditi po prvih šest mjeseci, prošla godina mogla bi biti jedna od najneuspješnijih.

Tako je ova godina slaba i u odnosu na najlošiju 2014. godinu, kada su strani investitori u RS donijeli 379,1 milijun KM. Na takvo stanje su ukazali i u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu suradnju u čijoj Informaciji je navedeno da RS u 2015. godini neće uspjeti ostvariti obujam stranih ulaganja koji je ostvarila u 2014. godini. "Iako je RS u 2014. godini ostvarila značajan porast stranih ulaganja u odnosu na 2013. godinu, zbog složene globalne političko-ekonomske situacije podaci za prvih šest mjeseci 2015. godine pokazuju da RS u 2015. godini neće uspjeti ostvariti obujam stranih ulaganja koji je ostvarila u 2014. godini", priznaje se u nedavno usvojenoj Informaciji o stanju u području stranih ulaganja u RS za 2015. godinu.

Prema podacima Središnje banke BiH ukupna strana ulaganja u RS od 2006. do 30. lipnja 2015. godine su iznosila oko 4,226 milijardi KM. Iz informacije je vidljivo da je gotovo polovina ukupnog iznosa stranih investicija u RS proteklih devet i pol godina došla 2007. godine kada je privatiziran Telekom Srpske, a te su godine strane investicije u RS iznosile 1,952 milijardi KM. U informaciji je navedeno da su među najčešćim problemima s kojima se suočavaju u RS strani investitori naveli problem nedostatka kvalificirane radne snage, slabo napajanje električnom energijom, neriješene imovinsko-pravne odnose, administrativne prepreke, problem dobivanja poticaja, kao i reprogram poreznih dugova nekim tvrtkama, što stvara nelojalnu konkurenciju prema redovnim platišama. 
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

PD,

Glavno da Vi brinete o investicijama u “Republiku Srpsku” kao da su investicije u Hrvatsku puno bolje ?

New Report

Close