Strani studenti zaobilaze Ameriku

Autor: Barbara Grgić , 13. studeni 2018. u 21:59
Sedam posto manje upisanih

Sveučilišta već drugu godinu bilježe pad broja kandidata iz inozemstva.

Broj stranih studenata koji se upisuju na američka sveučilišta smanjen je drugu godinu zaredom, usred Trumpove imigrantske politike, navodi Reuters. U usporedbi s prethodnom godinom, broj upisanih u akademskoj godini 2017/18 pao je za 6,6 posto,  prema godišnjem pregledu koji je izdao Institut za međunarodno obrazovanje.

Na ovakvo smanjenje utjecalo je nekoliko čimbenika. Imigrantski analitičari javljaju kako su studente od upisa odvratile vize, promjene u Trumpovoj imigrantskoj politici, a rast američkog dolara povećao je i troškove školarina. Sveučilišta u Kanadi i Europi žestoko se bore za te studente, a novinski naslovi o masovnim pucnjavama također su bili nepoticajni za studente, kaže Allan Goodman, predsjednik Instituta.

Slično prethodnim godinama, najveći broj studenata dolazi iz Kine, Indije i Južne Koreje, što ukupno čini 56,1 posto svih stranih studenata. Sjetimo li se Trumpove izjave kako muslimanima neće dopuštati ulazak u SAD, ne čudi kako su se studenti muslimanske vjeroispovijesti okrenuli apliciranju na europska sveučilišta.

“Ne čujemo da se studenti osjećaju kao da ne mogu doći ovdje, već čujemo da imaju više izbora. Čujemo kako postoji konkurencija”, zaključio je Goodman. Ukupan broj stranih studenata u SAD-u uvećan je za samo 1,5 posto, što je najmanji rast od 2005. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close