Stranci poludjeli za talijanskim tvrtkama

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 10. veljača 2016. u 11:42
Premijer Matteo Renzi prodaju kompanija vidi kao izlaz iz recesije/REUTERS

Talijanske obitelji industrijalaca prepune su novca, poput dinastije Benetton koja pokreće investicijski val.

Talijanske kompanije u privatnom vlasništvu, koje čine 85 posto talijanskih poslovnih subjekata, pravi su hit među stranim investitorima. Prošle je godine trend prodaje talijanskih kompanija, prema Bloombergovu izvješću, porastao 81 posto na 67 milijardi dolara.

Među sklopljenim poslovima nalazi se prodaja talijanskog proizvođača guma Pirellija kineskoj ChemChini, zatim prodaja većinskog udjela u talijanskog cementari Italcement te prelazak DeLclima japanskom Mitsubishiju. Jedan od svježijih primjera je prodaja talijanske Pininfarine indijskoj Mahindri iz prosinca. "Svijet se promijenio i za nas je ponuda indijske grupe bila prilika za investiranje u budućnost, održavanje radne snage te talijanskih korijena", rekao je Paolo Pininfarina. Da interes ne jenjava, pokazuju podaci o rekordnih 19,7 milijardi dolara uloženog stranog kapitala iz 2015. godine što je ujedno i šesti uzastopni rast od 2009. naovamo.

 

67milijardi

dolara iznosile su kupnje talijanskih kompanija

I dok prodaju talijanskog kompanija premijer Matteo Renzi vidi kao način izlaska iz recesije i gospodarskog oporavka, modna dinastija Benetton jedna je od sudržanih. Naime, ova tekstilna kompanija i jedna od najpoznatijih modnih marki, svoje je bogatsvo uvećala prodajom većinskog udjela u World Duty Free lancu trgovina iz ožujka nakon čega su im na vrata počeli kucati bankari. No, predsjednik Gilberto Benetton za sad odbija njihove prijedloge o ulaganjima široka raspona, od banaka do papirne industrije.  U pozadini se krije odluka da obiteljsko bogatstvo od 12 milijardi dolara pretvori u određenu verziju investicijskog fonda.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zašto ne kažete istinu. Kinezi i Indijci kupuju posrnule talijanske kompanije koje su se našle u recesiji jer ne mogu više konkurirati. To je sudbina cijele EU, ne možeš više manje raditi a imati veću plaću od Indijaca i Kineza

I za našm su tvornicama po jednu kunu poludjeli investitori.

New Report

Close