Stranci neće moći postati vlasnici medija u RS

Autor: Poslovni dnevnik , 08. lipanj 2017. u 21:59
Zakon navodi zabranu ulaganja u 'medijske poslove', što podrazmijeva radio i televiziju Igor Kralj/PIXSELL

Inozemnim kompanijama ograničeno investiranje.

Stranim ulagačima bit će omogućeno ulaganje u sve sektore u Republici Srpskoj (RS), osim u proizvodnju oružja, streljiva, eksploziva za vojnu uporabu i vojne opreme, te sektore koji obuhvaćaju medijske poslove.

U tim sektorima moguće je ulaganje do 49 posto osnovnog kapitala u tvrtkama, a o ulaganjima iznad tog postotka odluku donosi vlada RS-a, ako postoji posebno opravdan interes i ako je to dopušteno propisima.

Navedene odredbe su predviđene novim zakonom o stranim ulaganjima u RS, koji će biti razmatran na sjednici Narodne skupštine RS-a 13. lipnja. Iz vlade navode da je Nacrt zakona o stranim ulaganjima u RS usklađen sa Zakonom o politici stranih ulaganja u BiH tako da se dosadašnji pojam “javno informiranje“ zamjenjuje pojmom “medijski poslovi“. Pod pojmom “medijski poslovi“ podrazumijevaju se “poslovi emitiranja radijskog programa i emitiranja televizijskog programa putem zemaljske radiodifuzije“.

Nacrtom zakona o stranim ulaganjima u RS određeno je i da strani ulagač osniva tvrtku pod istim uvjetima i propisima kao i domaći, osim ako nije drugačije propisano zakonom, te da strani ulagač može stjecati pravo vlasništva nad nekretninama.    

Komentirajte prvi

New Report

Close