Štrajk u Totalu zbog prenamjene rafinerije

Autor: Tomislav Pili , 30. lipanj 2015. u 21:59
Patrick Pouyanne, izvršni direktor Totala/REUTERS

Kompanija želi biogoriva.

Marseille Sindikati koji predstavljaju radnike francuske naftne kompanije Total pozvali su članstvo na štrajk u četvrtak zbog namjere kompanije da prenamijeni proizvodnju u rafineriji blizu Marseilllea.

U rafineriji La Mede već traje štrajk tamošnjih radnika i to od 11. lipnja, a sindikat CGT sada poziva na prekid rada u ostalim rafinerijama, skladištima i terminalima. Glasnogovornik Totala potvrdio je za Reuters da Uprava kompanija pregovora sa sindikatima kako bi se riješio spor. A on je izbio zbog planova kompanije objavljenih u travnju da se neprofitabilna proizvodnja naftnih derivata u La Mede prenamjeni u proizvodnju biogoriva.

Najveći europski proizvođač derivata namjerava uložiti 200 milijuna eura u prenamjenu La Mede koja bi godišnje proizvodila 500.000 metričkih tona goriva. Prenamjena čeka i rafineriju Donges na atlantskoj obali. Zaustavljanjem prerade sirove nafte u La Mede Francuska bi imala još samo sedam rafinerija za naftne derivate, nasuprot njih 24 koliko ih je bilo 1977. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close