Štrajk u oko tisuću škola u Srbiji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. prosinac 2014. u 11:48
Thinkstock

Srbijanski sindikati organizirat će u ponedjeljak štrajk u oko tisuću srednjih i osnovnih škola, a u podne će početi prosvjedi u svim većim gradovima, dok je Beogradu najavljen mimohod od središta grada do vlade.

Štrajk je nastavak prosvjeda započetih 17. studenoga kojima zaposleni u obrazovnom sustavu traže da budu izuzeti iz vladinih mjera smanjenja plaća u javnom sektoru.

Prosvjetari su zaprijetili da učenicima neće zaključiti ocjene na kraju prvog polugodišta, a ministar obrazovanja i znanosti Srđan Verbić potpunu obustavu rada u pojedinim školama nazvao je “neodgovornim potezom sindikata”.

Predsjednik Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije Dragan Matijević najavio je da nastava neće biti održana u oko tisuću škola samo u ponedeljak, a poslije toga satovi će trajati po 30 minuta, što je i sada slučaj u većini škola koje su u štrajku od 17. studenog.

Ministar Verbić izjavio je jutros za Radio-televiziju Srbije (RTS) da je “potpuna obustava rada u pojedinim školama neodgovoran potez sindikata”.

“Ne želim razmišljati o mogućnosti da netko djeci ne zaključi ocene”, rekao je Verbić, upozorivši da je “polugodište već ugroženo”, a da “veliku odgovornost snose ravnatelji škola”.

Verbić je ustvrdio je da sindikati štrajkom otežavaju posao ministarstvu “koje aktivno radi na preciznom definiranju platnih grupa i određivanju mjesta svakog radnika u prosvjeti”.

Štrajk u oko 1.200 škola održan je i početkom listopada, ali vlada ne pristaje na iznimke u smanjenju mirovina i plaća u javnom sektoru, što je u sklopu strukturnih reformi u konsolidiranju financijskog sustava bio jedan od uvjeta za aranžaman Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom.

Komentirajte prvi

New Report

Close