Strah od Rusije njemačku vojnu 
industriju obasuo narudžbama

Autor: Poslovni.hr , 24. kolovoz 2015. u 16:46
Tenk Leopard 2 njemački je izvozni adut, Fotolia

Prodaja najvećih obrambenih kompanija porasla za 20 posto.

Politička situacija u Ukrajini ide na ruku njemačkoj vojnoj industriji koja nakon dugo vremena bilježi rast broja narudžbi tenkova i teškog naoružanja. Istočnoeuropske članice NATO-a, u strahu od eskalacije sukoba Rusije i Ukrajine, pokazale su se zainteresiranima za kupnju njemačkog teškog naoružanja, ne samo tenkova Leopard 2, već i drugih oklopnih vozila.

Za dvije njemačke tvornice, Krauss-Maffei Wegmann (KMW) i Rheinmetall, to ujedmo znači i rast profita. Rheinmetallova prodaja porasla je u prvom polugodištu 18 posto na jednu milijardu eura, dok se operativni gubitak smanjio s 52 milijuna eura na 27 milijuna eura, stoji u izvješću. Za ovu godinu predviđaju prodaju od 2,4 milijarde eura.

 

2,4milijarde eura

prodajnih prihoda ove godine očekuje Rheinmetall.

S druge strane, KMW-ov se promet smanjio sa 790 milijuna eura iz 2013. na lanjskih 750 milijuna eura, no riječ je o kompaniji koja ne otkriva previše informacija o svojoj prodaji i dobiti. Frank Haun, izvršni direktor KMW-a, proizvođača jednog od tri svjetski najčešće korištena tenka – Leoparda, za Financial Times kaže kako su “članice NATO-a postale svjesne nedostataka u svojim sustavima obrane”. Na pitanje koja oprema interesira kupce, Haun je odgovorio: “Jednostavno rečeno, što bi potencijalnog agresora moglo odvratiti od rizika konvencionalnog rata? Borbeni tenkovi i oklopni transporteri, teško topništvo i teško naoružana vozila na kotačima”.

Iako je Njemačka četvrti svjetski izvoznik naoružanja, vojna industrija godinama trpi stalno smanjenje europskih obrambenih proračuna. No, Poljska i baltičke zemlje za ovu su godinu najavile povećanje ulaganja u vojnu opremu.

Švedska, iako izvan NATO-a, najavila je povećanje izdvajanja za obranu i zatražila vojnu suradnju s NATO-om, dok je prošle godine zajedno s Norveškom potpisale desetogodišnji sporazum s Rheinmetallom za kupnju vojnih vozila, težak jednu milijardu eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close