Strabagu i cestarska tvrtka Beograd?

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2016. u 21:59
Strabag već ima tri građevinske tvrtke u Srbiji

Austrijska kompanija bi preuzimanjem znatno povećala udjel na srpskom tržištu.

Austrijski Strabag i beogradski Europark zainteresirani su za kupovinu cestarske tvrtke Beograd, koju je srpska država oduzela Milu Đuraškoviću, javlja Blic. Strabag i Europark bi preuzimanjem Beograda znatno povećali svoj udjel na srpskom tržištu. Austrijanci u Srbiji imaju već tri kompanije: Puteve Čačak, te cestarske tvrtke Zaječar i Pančevo.

Europark ima tvrtku Kruševac put, a bio je kratko i vlasnik Bačkaputa, tvrtke koja je također bila u vlasništvu Mila Đuraškovića, ali je ta privatizacija raskinuta zbog protuzakonitog preuzimanja dionica. Od studenoga 2011., nakon što je Đurašković, vlasnik Nibens grupe, zajedno s Miroslavom i Markom Miškovićem optužen za utaju poreza u cestarskim tvrtkama, Beograd je vraćen državi i nalazi se među državnim tvrtkama u restrukturiranju.

"Žele tvrtku Beograd jer bi to donijelo primat na tržištu Srbije, ali i regije. Naime, Beograd, iako u stečaju, uspješno radi pa na računu ima gotovo 170 milijuna dinara, što nemaju zajedno sve cestarske tvrtke. Ako Strabag uspije, imat će više od pola srpskog tržišta. I njihov regionalni uticaj će rasti jer drže polovinu tržišta u Mađarskoj, a vlasnici su i tvrtke u Crnoj Gori",objašnjava izvor Blica iz srpske vlade. 

Komentirajte prvi

New Report

Close