Stotine europskih kompanija traže posao na Kubi

Autor: Tomislav Pili , 12. srpanj 2015. u 22:00
Španjolski veleposlanik Francisco Montalban, ministar Jose Manuel Soria i državni tajnik za trgovinu Jaime Garcia-Legaz/REUTERS

Europljani su u prednosti pred američkim kompanijama kojima povratak na Kubu priječi ekonomski embargo.

Polagano otvaranje Kube prema Zapadu pokrenulo je pravi stampedo europskih kompanija koje žele iskoristiti prednost pred američkim konkurentima.

Prvi su na kubansko tlo stupili Španjolci i Talijani. Sredinom prošlog tjedna španjolski ministar industrije, energetike i turizma Jose Manuel Soria tijekom posjeta Kubi doveo je delegaciju od 75 gospodarstvenika. Tom je prilikom Soria izjavio kako "za španjolsku vladu i tvrtke počinje novi trenutak prepun prilika". Talijanska ekspedicija na čelu sa zamjenikom ministra za ekonomski razvoj Carlom Calendom brojala je 140 predstavnika kompanija. Priliku vide i Nijemci, pa je posjet Havani najavio ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, a pratit će ga stotinu njemačkih gospodarstvenika.

 

140gospodarstvenika

brojala je talijanska delegacija

Posjet je trenutno odgođen zbog pregovora s Iranom i grčke krize. No, zato će u narednim tjednima na Kubu doći slične britanske, nizozemske i francuske delegacije, piše Reuters. "Nitko ne želi propustiti vlak", opisao je europsku gospodarsku invaziju na Kubu predstavnik Europske unije u toj državi, Herman Portocarero. Talijanski podtajnik za vanjske poslove Mario Giro otkrio je novinarima da je za dolazak talijanske delegacije krucijalan bio svibanjski posjet predsjednika Raula Castra Rimu. "Rekao nam je da požurimo i dođemo s našim kompanijama što smo ubrzo i učinili", tvrdi Giro.

Talijani planiraju 14 projekata u posebnoj razvojnoj zoni oko novoizgrađenog kontejnerskog terminala u Marielu. Ta je zona posebno atraktivna stranim ulagačima jer im omogućuje iznošenje dobiti. Europske kompanije imaju prednost pred američkim i očito je žele dobro iskoristiti. Nakon što su SAD i Kuba obnovile diplomatske odnose, niz američkih korporacija izrazio je želju za dolazak na Kubu. No, u tome ih sprečava američki ekonomski embargo, pa je predsjednik Barack Obama zatražio od Kongresa njegovo ukidanje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close