Stopa vlasništva nad nekretninama u SAD-u na najnižoj razini u 35 godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. srpanj 2015. u 11:27
Foto: Thinkstock

Pad stope vlasništva nad nekretninama naglašava razmjere šteta koje su stanogradnji prouzročili recesija i spori oporavak nakon krize, tumače analitičari.

Stopa vlasništva nad stambenim nekretninama u SAD-u u drugom je kvartalu pala na najnižu razinu u posljednjih 35 godina jer se sve više Amerikanaca odlučuje za njihovo unajmljivanje, no s poboljšanjem stanja na tržištu rada moguće je da se taj silazni trend zaustavi, mišljenja su analitičari.

Sezonski prilagođena stopa vlasništva nad nekretninama za stanovanje u navedenom je razdoblju pala na 63,5 posto, pokazali su u utorak objavljeni podaci američkog ministarstva trgovine. To je njezina najniža razina prema sezonski prilagođenim serijama s kojima se započelo 1980. godine.

Pad stope vlasništva nad nekretninama naglašava razmjere šteta koje su stanogradnji prouzročili recesija i spori oporavak nakon krize, tumače analitičari.

"Takav se trend neće nastaviti. Mišljenja smo da je stopa vlasništva blizu dosezanja dna, ali ne očekujemo da će početi značajnije rasti prije 2017. godine", kazao je Andres Carbacho-Burgos, viši ekonomist u Moody's Analyticsu.

Stopa vlasništva nad nekretninama najvišu je razinu – 69,4 posto – bila dosegnula 2004. godine, dok je u prvom kvartalu ove godine iznosila je 63,8 posto. Ekonomist Carbacho-Burgos među glavnim razlozima za optimizam u pogledu stanogradnje izdvaja poboljšanje situacije na tržištu rada.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u iznosi 5,3 posto, što je njezina najniža u posljednjih sedam godina, i drži se tako blizu raspona od pet do 5,2 posto koji većina dužnosnika u američkoj središnjoj banci Fed smatra punom zaposlenošću.

Takav razvoj situacije na tržištu rada počinje izazivati pritiske na povećanje plaća, čime bi se, po mišljenju ekonomista, u konačnici trebao povećati i prosječni dohodak te potaknuti ulazak na tržište sve većeg broja onih koji kupuju prvu nekretninu.

Što se tiče tržišta najma nekretnina, stopa slobodnih stambenih nekretnina u drugom se tromjesečju spustila na 6,8 posto, najnižu razinu od 1985. godine, nakon što je u prvom kvartalu iznosila 7,1 posto. Prosječna cijena najma nekretnine u drugom je tromjesečju povećana na 803 dolara, sa 766 dolara početkom ove godine.

Ekonomisti procjenjuju da će snažan uzlet cijena najma u konačnici ljude okrenuti kupnji nekretnina, a to bi, kažu, moglo potaknuti u određenoj mjeri inflaciju prema kraju godine.

"Naša prognoza rasta cijene najma po godišnjoj stopi od po pet posto u ovoj i idućoj godini, ako se ostvario, bila bi najbrža od 1980-ih godina", kazao je Ed Stansfield, ekonomist za tržište nekretnina u londonskoj tvrtki Capital Economics.

Komentirajte prvi

New Report

Close