Stojan Petrič postao najveći građevinar u Sloveniji

Autor: Poslovni dnevnik , 31. svibanj 2016. u 22:00
CPG se posljednjih godina razvio u jednu od vodećih građevinskih tvrtki u Sloveniji

CPG je lani imao 86 milijuna eura prihoda, a Kolektor Koling 69 milijuna eura, što je zajedno više od prihoda dosad vodećeg SGP Pomgrada.

Kompanija iz Idrije Kolektor Koling, koja je u suvlasništvu Stojana Petriča, platit će 18 milijuna eura za građevinsku tvrtku Cestovno poduzeće Gorica (CPG) i time će biti stvorena najveća slovenska građevinska kompanija, pišu Finance.

CPG, koji se posljednjih godina razvio u jednog od vodećih slovenskih građevinara, već je dobio novog vlasnika jer je 97-postotni udio u tvrtki, koja je prodana iz stečaja Primorja, prodan Kolektor Kolingu, tvrtki iz grupe Kolektor, čiji je suvlasnik Stojan Petrič kroz kompaniju FMR i Fond. Petrič je na 44. mjestu na popisu najbogatijih Slovenaca časopisa Manager, s imovinom čija se vrijednost procjenjuje na 24 milijuna eura. Koling je, kako neslužbeno doznaju Finance, za kupnju CPG-a ponudio milijun i pol više od početne cijene, a kupoprodajni ugovor bit će potpisan ovog tjedna.

Prestigli konkurenciju
Prema rezultatima za 2015. godinu najveća slovenska građevinska kompanija bila je SGP Pomgrad, koja je na razini grupe ostavarila prihod od 125 milijuna eura. Za CPG prošla godina bila je rekordna, prihodi su iznosili 86 milijuna eura, dok je Kolektor Koling prošle godine ostvario 69 milijuna eura prihoda. Tako bi zajednički prihodi Kolektor Kolinga i CPG-a, koji će sada biti ujedinjeni, iznosili ukupno više od 150 milijuna eura, ako će odnosi snaga ostati isti, što znači da će Kolektor postati najveća slovenska građevinska kompanija. Kako se tvrdi, Kolektor bi se želio aktivnije uključiti u poslove u energetskom sektoru, posebno u gradnju hidroelektrana. Nedavno je kupio tvrtku Turboinštitut koji hidroelektrane opskrbljuje električnom opremom.

Široki opseg poslova
Na drugom mjestu među kandidatima za kupnju CPG-a bio je RKL (konzorcij Trgograda, Adriainga i GIC Gradenja), s ponudom od oko 17 milijuna eura. Među zainteresiranima nije bio SGP Pomgrad, koji se navodio kao jedan od najozbiljnijih kupaca CPG-a, ali se nije prijavio na natječaj "zbog nesigurnih uvjeta u građevinarstvu", kako je rekao Igor Banič, predsjednik Uprave SGP Pomgrad. Među zainteresiranima za kupnju CPG-a također se spominjao Mabetex u vlasništvu kosovskog poduzetnika Behdžeta Pacolija, zatim kranjski Iskratel i hrvatski Kamgrad. Stojana Petrič, neizravni vlasnik grupe Kolektor, kompanije koja je ranije bila u vlasništvu Nijemaca i Amerikanca, da bi 2002. godine udjel otkupili zaposlenici i menadžmenta, proširio je djelatnost u druhe sektore.

Godine 2014. upravljanje kompanijom preuzeo je Radovana Bolko, također suvlasnik, a Stojan Petrič je otišao u mirovini, nakon čega se govorilo da je zainteresiran za mjesto premijera, što je on opovrgnuo. Petrić je preuzeo mjesto prvog nadzornika u Kolektoru. On je u međuvremenu postao je vlasnik medijske kuće Delo, proizvođača turbina Turboinštit, švicarskog Micromotora, a uložio je i u Nova24TV. Neuspješno je sudjelovao na natječu za prodaju Litostroj Powera, kojeg je kupio češki Energo-Pro i Letrike iz Nove Gorice, koju je kupio njemački Mahle, a Kolektor je zaradio prodajom svog ranije kupljenog udjela. 

Komentirajte prvi

New Report

Close